Naslovna BiH Od nove godine penzije više, a cigarete skuplje

Od nove godine penzije više, a cigarete skuplje

0
Izvor:
DRUSTVO Cigarete, poskupljuju Foto Jelena Vucetic

Danas su se dogodila dva dijametralno suprotna događaja prvo je gospodin Milorad Dodik najavio povećanje penzija od januara 2021 god., a samo sat nakon toga upravni odbor Uprave za indirekto oporezivanje BiH donio je odluku o povećanju cigareta za narednu godinu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da je budžet Republike Srpske stabilan, da se izmiruju sve budžetske obaveze, a što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,636 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom.

„Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona. Srbija će nam doznačiti 20 miliona evra za budžet Srpske“, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu.

On je naveo da će od 1. januara penzije u Srpskoj biti povećane za 3,5 od četiri odsto.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na današnjoj sjednici usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje oktobar-decembar 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Dristriktu Brčko 3,55 posto, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2021. godinu koja će se primjenjivati od  1. januara 2021. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna akciza na cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta (za ovu godinu je iznosila 3,04 KM po kutiji cigareta), dok će posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine. Akciza na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 130 KM po kilogramu (u ovoj godini ona je iznosila 121,60 KM). Ova odluka će se primjenjivati od 1. januara 2021. godine, a kalkulaciju maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. decembra 2020. godine.

Također, prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i bit će upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

.