Naslovna Republika Srpska Od sutra počinje akcija „Petarde nisu igračкe“

Od sutra počinje akcija „Petarde nisu igračкe“

0
Izvor:
Little girl holding a firecracker. Selective focus.

U cilju obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ove godine sprovodi akciju pod nazivom „Petarde nisu igračкe“ koja će trajati od 15. decembra ove godine do 15. januara 2021. godine.

Pripadnici Ministarstva će u saradnji sa nadležnm opštinskim inspekcijskim službama, vršiti kontrole prevoza pirotehničkih sredstava, kao i rada prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva, saopšteno je iz MUP-a RS.

Takođe, policijski službenici MUP-a Srpske će ostvariti saradnju sa predstavnicima lokalne zajednice, direktorma i pedagozima prosvetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima, te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama uz poštovanje svih preporučenih mjera kraća predavanja prilagođena za djecu, a koja su najugroženija kategorija, kojima će biti obuhvaćena navedena problematika.

Podsjećamo da su usljed nesturučne upotrebe pirotehike tokom prošlogodišnjih praznika povrijeđena dva maloljetna i jedno punoljetno lice.

Ministarstvo apeluje na sve građane da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi u cilju stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika.

Takođe, iz MUP-a RS napominju da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa Zakonom.