Naslovna Hercegovina Bileća Ognjen Kapor poručuje: BUDIMO POZITIVAN PRIMJER DRUGIMA!

Ognjen Kapor poručuje: BUDIMO POZITIVAN PRIMJER DRUGIMA!

0
Izvor: Radio Bileća

Vrtimo se u začaranom krugu, od akcija čišćenja brojnih površina na području Bileće do još masovnijih reakcija onih koji ne mare za pravila ni lijepo ponašanje.

Iz Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcije poslove najavljuju brojne aktivnosti u sankcionisanju onih koji krše pravila, te poručuju da su novčane kazne za odlaganje otpada na nepredviđenim lokacijama od 50 do 100 konvertibilnih maraka za one kojima je to prvi prekršaj, a za lica koja su i ranije kažnjavana mnogo drastičnije. Novčane kazne za odlaganje uginulih životinja na nepropisan način su 1.000 konvertibilnih maraka. Komunalna policija obilaziće teren i od novčanih kazni niko neće biti zaštićen!

„Mi smo pametan, bistar narod i nema potrebe da se tako i ne ponašamo. Razgovor često ‘ne pije vode’ i mi smo, plašim se, prinuđeni da kažnjavamo. U cilju opšteg interesa nam je da Bileća bude primjer drugima, da pokažemo kako zajedno možemo mnogo“, kaže načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove Ognjen Kapor.

Na području Bileće stvaraju se divlje deponije. Na šetalištima, lokacijama predviđenim za izlete, na obali Bilećkog jezera, na nepristupačnim terenima nađene su velike količine otpada. Fotografije se objavljuju na društvenim mrežama i Bileća postaje predmet osude. Nerjetko se dešava da ugostimo prijatelje iz dalekih krajeva te da se neprijatno osjećamo kada nas pitaju zašto vam je ovako „neuredno“.

„Komunalna policija će povećati aktivnosti. Radićemo u dvije smjene i obilaziti teren. Apelujem na naše sugrađane da pomognu komunalnoj policiji. Mi nemamo dovoljan broj ljudi da možemo 24 sata obilaziti kritične zone. Zato pozivam građane Bileće da prijave svaku nepravilnost. Opštinska administracija je od 7.00 do 15.00 časova dostupna građanima, a i razmišljamo o uvođenju kontakt linije za prijave“, kaže Kapor i poručuje da ćemo zajedno rješiti ovaj veliki problem.

Kapor je apelovao na šetače, ljude koji rade na čišćenju obradivih površina, na one koji roštiljaju, provode vrijeme u prirodi da ne ostavljaju otpad iza sebe, nego da svojim primjerom utiču na druge ljude.

„Svi smo mi puni hvale za ljepotu Bilećkog jezera, a vrlo malo vodimo računa o našem najvećem potencijalu. Bilo je dosta pokušaja da se uredi šetalište, ali se uvijek nađe neko ko ruši i lomi. I to je za svaku osudu“, kaže Kapor.

I ove godine april će biti mjesec čistoće pa se planiraju brojne aktivnosti na uređenju parkova i javnih površina.

„Sa Turističkom organizacijom i drugim javnim ustanovama planiramo brojne akcije čišćenja. Mi ćemo biti primjer kako se treba odnositi prema životnoj sredini“, poručuje Kapor.

Na društvenoj mreži fejsbuk aktivna je i grupa „Bilećke ulice“ na kojoj administratori konstantno skreću pažnju kako nadležnim, tako i građanima Bileće da je došlo vrijeme da se neodgovorni sankcionišu, te da Bilećani moraju pokazati veću ljubav prema gradu u kojem žive.

Ostaje nam da vidimo koliko će najavljene aktivnosti „uroditi plodom“ i koliko ćemo mi biti savjesni i pomoći nadležnim u realizaciji zacrtanih ciljeva!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име