Naslovna Izdvajamo Opozicija RS: Dobićemo pravedno brojanje glasova

Opozicija RS: Dobićemo pravedno brojanje glasova

0

Predsjednici opozicionih stranaka iz Republike Srpske izašli su optimistični sa sastanka iz zgrade Delegacije EU u BiH gdje su razgovarali sa američkim i europskim diplomatama na temu izmjene Izbornog zakona BiH.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, je kazao da će se narednih dana razgovarati o dijelu zakona koji se tiče Federacije BiH.

„Imamo naznake da je napravljen pomak u razgovorima i da postoji šansa da se dogovor postigne narednih dana. Dobili smo jedan dokument u koji su ugrađeni prijedlozi svih stranaka i u narednim danima ćemo ga analizirati. Prvo što smo primijetili jeste unapređenje izbornog procesa, pravedno brojanje glasova. Tu je i stavka koja kaže da se pri izboru člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske briše etnička odrednica, a znamo da je to uslov iz presude Sejdić i Finci“ naglasio je Šarović.

Osvrnuvši se na Dodikovu najavu da bi se mogao vratiti u državne institucije ukoliko se zakonski zabrani nazivanje naroda genocidnim, lider SDS-a je kazao.

„To je neka njegova verzija o kojoj on nas nije obavijestio. I na ovom sastanku nam je rečeno da Dodik radi na vraćanju u institucije, pa vidjet ćemo šta će biti“ naveo je Šarović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je kazao da je za stranku na čijem je čelu prihvatljivo da se brišu etnički prefiksi.

Lider PDP-a Branislav Borenović poručio je biračima da više neće biti manipulacije s njihovim glasovima.

„To za nas nisu tehničke izmjene, to su suštinske izmjene Izbornog zakona. Građani trebaju znati da neće biti manipulacije s njihovim glasovima ili će ona biti na minimalnom nivou. Očekujemo u narednim danima da vidimo je li ovako iskazan optimizam realan“ istakao je Borenović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име