Naslovna Izdvajamo Opštine i gradovi duguju preko 300 milijuna maraka

Opštine i gradovi duguju preko 300 milijuna maraka

0

Obaveze gradova i opština u Srpskoj na kraju prošle godine po osnovu direktnih kreditnih zaduženja iznosile su 360,24 miliona KM, što je za 5,53 miliona maraka manje u odnosu na kraj 2021. godine, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Najčešći razlozi zaduženosti općina i gradova u Srpskoj su refinansiranje postojećih kredita, ali i realizacija kapitalnih investicija.

– Lokalne zajednice koje su na kraju 2022. godine imale najveći procenat zaduženosti po osnovu postojećih kredita u odnosu na ostvarene redovne prihode iz prethodne godine su opštine Kneževo, Jezero, Srbac i Kozarska Dubica, ali i grad Doboj – kazali su u Ministarstvu finansija.

Dugoročna zaduženost općine Srbac iznosi oko devet milijuna maraka, a godišnje na otplatu kredita iz lokalne kase ode oko 1,2 milijuna maraka.

– Redovno servisiramo sve te obveze i tako ćemo nastaviti. Pri gornjoj smo granici zaduženosti koja je definirana zakonom – rekao je “Glasu” načelnik općine Srbac Mlađen Dragosavljević i dodao da veliki iznos njihovih kredita datira iz ranijeg perioda.

Naglasio je da je novijeg datuma samo revolving kredit za pokrivanje tekuće likvidnosti, ali i dodao da su imale dvije emisije obveznica, od kojih je jedna bila namijenjena za gradnju zgrade za mlade bračne parove.

U općini Jezero trenutne kreditne obveze iznose 805.000 maraka.

– Sa dolaskom na mjesto načelnika, još 2016. godine, zatekla sam dva proračuna općine u minusu od prethodne vlasti i načelnika tadašnje lokalne uprave. Tada smo imali obveze teške 300.000 maraka samo za poreze i doprinose. Pored tog iznosa, imali smo i dugovanja prema komunalnim preduzećima pa su na kraju ukupne obveze koje smo preuzeli teške više od milijun maraka. Zbog toga smo tada ušli u kreditno zaduženje i krenuli u prepakivanje kredita – rekla je načelnica Jezera Snježena Ružičić.

Naglasila je da su kreditna zaduženja koja su imali u 2021. godini pripremali u dugoročni nenamjenski kredit od 850 milijuna maraka bez kamata.

– Za refinansiranjem tog starog kredita posegnuli smo zbog visokih kamatnih stopa. Taj kredit usmjeren je na investicije i čišćenje starih obaveza – kazala je “Glasu Srpske” Ružičićeva.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kao ni prvi čovjek Kozarske Dubice Radenko Reljić jučer nisu odgovarali na naše pozive. Također, ni iz grada Doboja nismo uspjeli dobiti podatke o tome koliko trenutno iznose njihove kreditne obveze.

Šestorka bez kredita

U Ministarstvu finansija RS kazali su da šest lokalnih zajednica u Srpskoj nema nikakvih obaveza po osnovu direktnih kreditnih zaduženja. Prema njihovim podacima, to su Čelinac, Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar, ali i Rudo i opština Osmaci.

(Glas Srpske) Foto: Biznis.ba

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име