Naslovna Hercegovina Gacko Optima i RITE Gacko ponovo namjestili milionsku nabavku goriva

Optima i RITE Gacko ponovo namjestili milionsku nabavku goriva

0

Optima grupa Banjaluka smišljeno je žalbom na godišnju nabavku goriva u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko u 2022. godini usporila provođenje tendera kako bi upravi Termoelektrane dala izgovor da zbog hitnosti sa Optimom sklopi milionski ugovor.

Konkurencija smatra da je to samo jedan od brojnih modela za nastavak saradnje između ova dva preduzeća koja je u posljednjih nekoliko godina neraskidiva, a iz koje se izrodila i krivična prijava.

Uprava (RiTE) Gacko zaključila je u februaru ove godine kroz pregovarački postupak ugovor sa Optima grupom o nabavci dizel goriva, do okončanja tendera koji se razvukao zbog žalbi.

Dogovorena je isporuka 1,2 miliona litara goriva, a ovih dana biće u potpunosti izvršena.

Zanimljivo je da je tender za nabavku goriva u 2022. godini svojom žalbom, koja je usvojena, stopirala i prolongirala upravo Optima Grupa, što je po ocjeni konkurentskih firmi učinjeno planski.

Očigledno je da Optima grupa nastoji ulaganjem žalbe na tendersku dokumentaciju isti prolongirati, te da pregovaračkim postupkom pribavi na netransparentan način novčana sredstva“, navodi se u žalbi kompanije „Hifa petrol“ koju je usvojila Kancelarija za razmatranje žalbi i sporni ugovor poništila.

„Hifa“ u svojoj žalbi navodi kako se okolnosti kojima se pravda krajnja hitnost nikako ne smiju dovesti u vezu sa ugovornim organom, što je ovdje slučaj.

Naime, žalbe koje su prolongirale tender za nabavku goriva su usvojene, sa čime je uprava RiTE Gacko indirektno priznala da je ona odgovorna za odugovlačenje postupka.

Ovaj ugovorni organ u kontinuitetu nezakonito primjenjuje pregovarački postupak bez objave obavještenja zaključujući ugovore o nabavci euro dizela sa Optima Grupom“, naveli su oni u svojoj žalbi.

U kancelariji za razmatranje žalbi BiH kažu kako nije ispunjen ni jedan uslov za vođenje pregovaračkog postupka.

Ugovorni organ je svojom kontinuiranom praksom nedovoljno ozbiljnog pristupa u izradi tenderske dokumentacije u otvorenim postupcima posljedično inicirao izjavljivanje žalbi koje je pri tome i usvajao, te na taj način direktno prouzrokovao nepotrebno produženje postupaka. Stim u vezi vođenje pregovaračkog postupka iz razloga krajnje hitnosti ne može se pravdati činjenicom da mu se postupci opstruišu žalbama jer zakonito vođenje postupka u isključivoj je odgovornosti ugovornog organa, čime nije ispunjeni jedan od tri kumulativna uslova“, navode oni.

Napominju kako je riječ o najnetransparentnijem postupku koji je propisan zakonom te se za njegovu primjenu vežu izuzetne okolnosti kojih u ovom slučaju nije bilo.

RITE: HIFA je ta koja opstruiše

U RiTE Gacko ne spore da je „Optima“ uložila žalbu, ali i dodaju kako je redovan postupak prije toga dva puta stopiran zbog žalbi firmi „Eol petrol“ iz Sarajeva i „Rez“ iz Cazina. Za ovo drugo sumnjaju da je povezano sa „Hifa petrolom“ i da služi isključivo za opstrukciju javnih nabavki.

RiTE je obadvije predmetne žalbe proslijedio Kancelariji koja ih je odbacila kao neuredne. Po završetku postupka nastavio je sa procedurom nabavke i zakazao novi termin prijema i otvaranja ponuda gdje je potencijalni ponuđač „Optima Grupa“ izjavio žalbu na tendersku dokumentaciju zbog čega je postupak nabavke ponovo obustavljen“, pojašnjavaju oni.

Kažu kako rješavanje žalbenih postupaka za tender nabavke dizela traje od 27. decembra prošle godine pa su dovedeni u situaciju krajnje hitnosti, gdje gorivo mogu nabaviti isključivo preko pregovaračkog postupka.

Dodaju kako se „Hifa petrol“ redovno žali na njihove nabavke, ali da kada dobije priliku da sarađuje, to iz nekog razloga, odbija.

Nakon što je jedan ugovor dodjeljen njemu odbio je da ga potpiše čime je na nesumnjiv način potvrdio da u predmetnim postupcima nije imao cilj da dobije ugovor već očigledno da ih opstruiše. Upravo iz navedenog razloga okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost ni u kom slučaju se ne dovodi sa ugovornim organom“, zaključili su iz ovog preduzeća.

TI BiH: Pet godina ne znaju sprovesti nabavku za gorivo

U Transparency internationalu (TI) BiH podsjećaju kako u menadžment RITE Gacko u posljednjih pet godina još nije proveo uspješan tender za nabavku goriva.

Kažu kako su zbog toga bili prinuđeni da podnesu krivičnu prijavu. Reakcije iz tužilaštva za sada nema.

Situacija je takva da RiTE objavi javnu nabavku, neko se obavezno žali, i oni u međuvremenu dodijele Optimi pregovaračkim postupkom ugovore, nabavljajući gorivo bez aktivne i pravične konkurencije“, kaže Damjan Ožegović, istraživač TI BiH.

Prema njegovim riječima tenderske procedure za nabavke goriva spadaju među jednostavnije postupke pa mu je nevjerovatno da jedan javni organ čije funkcionisanje zavisi od goriva nije u stanju tolike godine sačiniti tendersku dokumentaciju bez grešaka na koje se ponuđači ne bi žalili i obarali svaki postupak.

Sve ovo što radi RiTE Gacko sa nabavkama goriva je očit primjer izostanka upravljanja postupkom, a što se u ukupnosti stanja stvari postupka ocjenjuje neprofesionalnim pristupom i dovodi do nepotrebnog odugovlačenja postupka, utiče na načelo najefikasnijeg trošenja sredstava i u konačnici, krajnju procjenu zakonitosti radnji koje pokreće i preduzima ovaj javni organ“, zaključuje Ožegović.

Inače, iz Kancelarije za razmatranje žalbi su najavili i pokretanje prekršajnog postupka protiv RiTE Gacko.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име