Naslovna Hercegovina Organizovana medijska hajka na slobodne medije

Organizovana medijska hajka na slobodne medije

0
Izvor:
Moja hercegovina demant

Na adresu redakcije MH stigao demanti koji su ubrzo prenijeli brojni mediji, među kojima su Srna, RTRS, Herceg TV… Radi se o demantiju teksta Ministarka Trivić za hotelski smještaj i turističku agenciju odobrila 10.000 KM a zanimljivo je da su gotovo svi mediji demanti objavili gotovo istovremeno uz identičan ili dosta sličan naslov.

Herceg Tv demant na Moju Hercegovinu
Foto: ScreenShot/Herceg Televizija

Portal “Moja Hercegovina“ je danas uz demantij Ministarstva prosvjete i kulture objavio i ugovor kojim se potvrđuju navodi koje su iznijeli u spornom tekstu. Ovo nije prvi put da se portal “Moja Hercegovina“ ali i ostali nezavisni mediji pokušavaju diskreditovati organizovanim napadima. RTRS i Srna, kao medijske kuće od kojih se očekuje novinarski profesionalizam su pored demantija Ministarstva mogli i sami da istraže sporne dijelove teksta a ne da se bez ikakve provjere stavljaju na stranu Ministarstva.

Demant RTRS udar na slobodu medija
Foto: ScreenShot/RTRS

 

 

Takođe, u cilju objektivnog izvještavanja javnosti svi mediji koji su objavili demanti Ministarstva trebali bi objaviti u ugovor kojim se demantuju navodi Ministarstva prosvjete i kulture kojima se pokušao osporiti rad jedne ugledne nezavisne medijske kuće.

Demanti  prenosimo u cjelosti:

Apsolutno nije tačna tvrdnja u kojem ovaj medij navodi da „iako je u Republici Srpskoj još u martu 2020. godine prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama zbog pandemije korona virusa, a nastavnici i đaci su preko onlajn nastave nekako uspjeli da završe školsku godinu, ministarku Trivić i njene najbliže saradnike čak ni tadašnje najrigoroznije epidemiološke mjere nisu spriječile da obiđu Trebinje, Foču, Višegrad, Bijeljinu, Pale, Rogaticu ….U svim navedenim mjestima ministarka je koristila usluge hotelskog smještaja na račun budžeta Republike Srpske“. Dalje, u tekstu se navodi da „Hoteli i moteli u kojima se „bila bitka“ za poboljšanje položaja prosvjetnih radnika i napredniji obrazovni sistem u vrijeme korone, tako su, između ostalog bili hotel Zelengora u Foči, Andrićev konak u Višegradu, hoteli Leotar i Central park u Trebinju, Bat hotel u Palama, Đukić u Bijeljini…. Način na koji je ministaka Trivić pomagala prosvjeti i kulturi Republike Srpske 18. septembra prošle godine u hotelu Sunce u Neumu, takođe nije poznat“.

Ministarka Natalija Trivić u 2020. godini nikada nije koristila usluge hotela u pomenutim destinacijama, izuzev jedne posjete (jednog noćenja) Trebinju pred početak školske godine zbog obilaska škola na toj regiji i pripremi istih pred početak nastave u vanrednoj situaciji izazvanoj virusom korona. Sve ostali pobrojani hotele na ostalim navedenim destinacijama nisu joj uopšte poznati, te iste nije službeno niti privatno posjećivala.

Ne razumijevajući, a niti ulazeći u razloge i namjere redakcije „Moja Hercegovina“ da tendenciozno, neistinito i populistički diskredituje Ministarstvo prosvjete i kulture, te lično ministra Nataliju Trivić, zahtijevamo da se ovaj demantij objavi u cjelosti na navedenom portalu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će, zbog ovakvih i sličnih neistinitih i tendencioznih objava, koje objavljuju kako pojedini mediji, tako i pojedinci, zaštitu prava tražiti putem tužbi za klevetu u pravosudnim institucijama.

Ugovor

„Moja Hercegovina je u pomenutom tekstu zbirno objavila cifru od 10.000 maraka koje je ministarstvo na čijem je čelu Trivićeva odobrilo jednoj turističkoj agenciji te pojedinim hotelima za smještaj. Naveli smo njihova imena ali ne i pojedinačne cifre i sam ugovor koji potkrepljuje naše navode, a što ćemo uraditi ovom prilikom.“ – navodi se u današnjem tekstu portala Moja Hercegovina.

Turističkoj agenciji “Nova” ministarstvo je odobrilo novac u četiri navrata – 6. februara u iznosu od 934,45 maraka, 11. marta 660,70 a potom u razmaku od četiri dana, 5. i 9. juna, 4.360,98 i 936,04 KM. Ukupno – 6.891,17 KM.

Za Vizion d.o.o. Rogatica 11. februara odobreno je 51,28 KM, Bat hotel d.o.o. Pale 2.181,54, UR “Đokić” tri puta po 34,19 25. maja, doo “Pavgord” hotel “Zelengora” Foča 134,61 KM 1. Juna. Za hotel “Leotar” 161,53 5. juna, German Invest d.o.o. Hotal Central Park Trebinje 304,27 26. avgusta, Hotel Sunce d.o.o. 237,95 18. septembra te Andrićev konak d.o.o. 35,89 10. oktobra.

Trebinje 24

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име