Naslovna BiH Osmanagić: Gradimo teniske terene u Visokom, Đoković će biti najčešći gost

Osmanagić: Gradimo teniske terene u Visokom, Đoković će biti najčešći gost

0

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ započela je 21. marta izgradnju dva vrhunska teniska terena u ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’ u Visokom, čije je otvaranje planirano za 13. juli.

Direktor fondacije Semir Osmanagić kazao je da je otvaranje dva vrhunska teniska terena planirano za 13. juli.

“ Imaćemo najbolje uređene teniske terene u ovom dijelu Evrope. Jedan teren će biti tvrdi a drugi će biti šljaka. Tereni će po kvalitetu biti u rangu US Opena, Australian Opena i Roland Garrosa. Naša ideja je da imamo vrhunske uslove koji će privući najbolja svjetska imena koja će se ovdje pripremati za svoje mečeve. Plan je da napravimo regionalni centar za pripreme vrhunskih svjetskih tenisera. Očekujemo da nam najčešći gost bude najbolji svjetski teniser svih vremena Novak Đoković. Do sada nam je dolazio po nekoliko dana a onda se vraćao na druga mjesta da nastavi s treninzima. Odsad će moći trernirati ovdje, dovesti svoj štab, svoje sparing partnere“, kazao je direktor fondacije Semir Osmanagić,  i dodao da će ovaj projekat u svijet poslati lijepu sliku Visokog i cijele BiH.

Prema njegovim riječima, moguće je da će upravo Đoković 13. jula ovdje održati egzibicioni meč i tako otvoriti terene.

Kako je izvijestio portal Visoko.ba, u proteklih nekoliko sedmica na ovom gradilištu u toku su bili zemljani radovi, postavljanje drenažnih cijevi za odvodnju podzemnih voda, nasipanje terena s 1.200 kubika krupnog tampona za stabilizaciju posteljice, zemljani radovi za tribine te početak izgradnje svlačionica.

Slijede obimni radovi na dodavanju oko 1.500 kubika sitnijeg tampona kako bi se dobila odgovarajuća čvrstoća na pritisak te pripremio teren za asfaltiranje.

Nakon ovih velikih radova na pripremi podloga u aprilu i maju, očekuje se pristupanje postavljanju najkvalitetnijih podloga-premaza za prvi, tvrdi teren kako bi se postigao kvalitet najboljih svjetskih tvrdih terena. Drugi teren treba pripremiti za 85 tona šljake. Nakon toga će se postaviti reflektori, žičana ograda, mreže i ostala oprema. Za vrhunski kvalitet će se pobrinuti stručnjaci Akademije ‘Novak’ iz Beograda.

Na taj način će se dobiti tereni koji će biti približni razini podloga na US Openu u New Yorku i Roland Garossu u Parizu. Tribine i obližnje klupe bi trebali primiti više od 1000 posjetilaca.

Time bi Fondacija izgradila prvi otvoreni teren s tvrdom podlogom u Bosni i Hercegovini, a sa ova dva terena bi imala lokaciju za pripreme vrhunskih tenisera za većinu svjetskih turnira.

Otvaranje terena se očekuje 13. jula 2022. egzibicionim susretom najboljih svjetskih tenisera. U uvodnom susretu sastali bi se najbolji bh. teniseri.

Cilj Fondacije je da stvori najkvalitetniji Regionalni centar za pripreme vrhunskih svjetskih tenisera, te za pripreme seniorskih i juniorskih reprezentacija iz regiona. Očekuje se i odigravanje vrhunskih egzibicionih mečeva aktivnih i bivših svjetskih teniskih zvijezdi.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име