Naslovna Hercegovina Gacko Osvrt na cjelokupnu situaciju i politička dešavanja u Gacku

Osvrt na cjelokupnu situaciju i politička dešavanja u Gacku

0

“Što duže živim sve sam uvjereniji da ovu planetu koriste druge planete kao ludnicu“ (Georg Bernard Shaw)

Kada je Georg na pamet pala ova misao, kao da je sjedio u Gacku i gledao šta se dešava. Grad postaje pustoš, počeli su da ga napuštaju i oni zaposleni koji su finansijski stabilini, kao i stručni kadrovi, pored onih koji su već otišli tražeći golu egzistenciju. Narod je demoralisan i polako gubi nadu za bolje sutra, dok mu se pod nogama kopa jama, a po glavi doslovno posipa pepeo.

Sve ovo je posledica funkcionisanja republičke i lokalne vlasti, kojoj je izgleda cilj da potpuno uništi Gacko. Tako je i načelniku Milinkoviću kadru SNSD-a prvi zadatak po dolasku na vlast bio da otpusti 38 radnika. Sadašnja vlast pune tri godine slučajno ili namjerno  pravi strateške greške u planiranju i realizaciji kapitalnih projekata uglavnom ranije započetih i zacrtanih u svrhu normalnog funkcionisanja osnovnih potreba vezano za objekte infrastrukture i stvaranja uslova za zapošljavanje i ostanak radno sposobnog i drugog stanovništva:

  • Obustavljanje projekta dopune vodovodnog sistema Vratlo sa izvorišta Pridvoričko vrelo, bez ikakvih stručnih i finansijskih objašnjenja i razloga dovodi u pitanje trajno snabdbijevanje kvalitetnom pitkom vodom u budućem periodu iako je izvedeno preko 2/3 cjevovoda sa pratećim kablovima, riješen neometan prolaz ostatka trase sa potrebnim dozvolama i saglasnostima, a rok za puštanje ovog sistema je bio predviđen za kraj jula 2021.godine. Završetkom ovog projekta bi bila riješena i elektroenergetska mreža od Bistrice do manastira i samog izvorišta kao i automatika upravljanja ovim složenim sistemom (optika i dr.). Rezultat toga su redovne nestašice vode u prethodnom periodu  koje se nažalost mogu očekivati i u budućnosti.
  • Obustavljanje radova na sportskoj dvorani koja nosi ime braće Tepavčević dovodi u pitanje njeno dalje finansiranje, jer je cijena materijala i radne snage na preostalim radovima na tržištu porasla sa procentom od 80-100% tako da je gatačka omladina, sportski klubovi i kompletno stanovništvo uskraćeno za namjensko korišćenje ovog velelepnog objekta.

Sreća u nesreći je da su svi ovi što skupljaju željezo sada u vlasti inače bi rasparčali i odnijeli i ovo što je do sada napravljeno.

  • Lokalna zajednica ne preduzima ništa na unapređenju zaštite životne sredine već ćuti pred glavnim zagađivačem R i Te Gacko (Republička vlast), a onda im nije jasno zašto se vrši radikalno odseljavanje iz grada i stambenih zgrada gdje u prosjeku po ulazima u stanovima ne živi više od 50% nekadašnjih stanara.
  • Ne preduzimaju se nikakve mjere niti se podnose zahtjevi Vladi za isplatu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u otvoreni rudnik u polju C ispod grada čiji je iznos prešao davno 5.000.000 KM i dalje raste. Primjera radi ova zakonska obaveza se redovno plaća u opštini Ugljevik gdje su shvatili da se formiranjem rudarskog polja uništava trajno neobnovljivi resurs-prije svega humus i plodno zemljište od kojeg su živjele prethodne generacije.
  • Ovome treba dodati da je u toku veliki izvoz uglja za koji taksu zakonom propisanu niko ne uplaćuje na račun lokalne zajednice, a u pitanju su značajne naknade za korištenje mineralnih sirovina koje moraju ući u Budžet. Ovome treba dodati da se desetine kamiona dnevno sa utovarom i do 30 tona kreću ulicom koja preko raskrsnice (semafora) čini jezgro grada, umjesto da se pristupi izgradnji južne obilaznice koju je Vlada davno obećala (vozila bi se tada kretala strogo dijelovima magistralnih puteva).
  • Uglavnom se pristupa izradi manjih projekata i dijelova projekata iako je budžet za ovu godinu preko 15.000.000 KM, a navedeno je koji se izvori prihoda propuštaju.
  • Stambena izgradnja je potpuno stala, nema ni dodjele lokacija za one koji bi da prave svoju kuću, zgrada za mlade bračne parove ne spominje se više itd…

Svemu ovome doprinosi i podjela unutar lokalnog SNSD-a između pristalica načelnika Ognjena Milinkovića i predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a u ostavci Srđana Milovića, što se najbolje vidi kroz neodržavanje sjednica lokalne skupštine, a kada su se i održavale morali su biti ispunjavani lični zahtjevi pojedinih odbornika.

Najveću političku korist u svemu ovome izvlače Selakovi socijalisti.

Čovjeka koji sjedi u opozicionim klupama i koji je smijenjen zbog krivičnih prijava sa mjesta izvršnog direktora ERS-a Maksima Skoka, Dodik postavlja za v.d. generalnog direktora RiTE Gacko. Valjda ovo dođe kao nagrada gatačkim socijalistima zbog proslave i formiranja kolona automobila usled proglašenja pobjede dr Jelene Trivić ili jednostavno Dodik ponižava svoje glasače znajući iz prve ruke kakve vrijednosti on predstavlja.

Sve ovo se dešava u vrijeme kada podižemo spomenik pripadnicima Golijske i  Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa JVuO i civilnih žrtava komunističkog terora u opštini Gacko od 1941. do 1950. godine, a komunista nikad više barem u poslednje 33 godine, zaista kao što Georg reče “ludnica“.

Sve u svemu ko god da dođe poslije ovakve vlasti neće mu biti mnogo teško da bude bolji od nje, a što se tiče Narodnog fronta ne možemo vam obećati idilu i blagostanje, ali možemo vam obećati da ćemo biti pravedni, da ćemo razumno i hrabro pristupiti svakom problemu i kao što naša predsjednica dr Jelena Trivić reče “’ne brinite, naše vrijeme sigurno dolazi.“

Piše: Dejan Bjeloglav

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име