Naslovna Hercegovina Otvorena Biblioteka Zadužbine „Кnez Miroslav Humski“

Otvorena Biblioteka Zadužbine „Кnez Miroslav Humski“

0

Biblioteku je otvorio dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu dr Draga Mastilović, koji je istakao da posebno treba odati priznanje grupi entuzijasta iz zadužbine, koji su došli na ideju da na ovom mjestu otvore biblioteku, koja će u budućnosti biti ne samo sjecište ljubitelja knjige, već mjesto gdje će se održavati prooicije, tribine i naučni skupovi.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da se večeras vraćamo u 12. vijek, ali da se vraćamo našoj istoriji, našim korjenima.

„Zadužbina „Кnez Miroslav Humski“ je započeta jednom plemenitom idejom grupe ljudi da pokušamo da objavimo neke istorijske izvore i književna djela koja do sada nisu bila dostupna javnosti. Samo ime zadužbine smo odabrali zato što je on bio jedan od naših najvećih zadužbinara. Ono što je on značajan za našu istoriju je Miroslavljevo jevanđelje, naš najstariji ćirilični rukopis. Tako smo mi započeli misiju…“, kazala je Grujićeva.

Goran Кomar, istraživač naše ćirilične baštine i nadgrobnih spomenika posjetio je da nekoliko godina u Trebinju djeluje Zadužbina „Кnez Miroslav Humski“, čiji je osnovni cilj objavljivanje izvorne, arhivske građe Hercegovine.

„Ovo je veoma značajan trenutak za zadužbinu, ali i za Trebinje i istočnu Hercegovinu, jer večeras svečano otvaramo biblioteku i veoma smo srećni zbog toga, ali ja ne mogu da ne istaknem jednu temeljnu činjenicu- način na koji je ova zadužbina sazdana. Treba pomenti ove entuzijaste koji su vlastita sredstva izdvojili za rad zadužbine“, kazao je Кomar.


Svečanom ozvaranju prisustvovali su eminentni profesori sa Banjalučkog univerziteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici Muzeja genocida iz Beograda, predstavnici naučnih i kulturnih ustanova Republike Srpske i Republike Srbije.

Zadužbina posebno zahvaljuje Rodoljubu Draškoviću što je prepoznao i podržao rad Zadužbine, kao i na odluci da dodijeli prostor za osnivanje biblioteke u Gradu sunca, u reprezentativnom zdanju Кoloseum.

Zadužbina „Кnez Miroslav Humski“ osnovana je 2017. godine u Trebinju, sa namjerom da čuva, sakuplja, istražuje i publikuje istorijsku građu o srpskim ćiriličkim spomenicima i srpskoj istoriji na području grada Trebinja i Hercegovine. Od osnivanja do danas, Zadužbina je izdala više knjiga čiji je sadržaj autentičan, i u kojima se prvi put objavljuju brojni istorisjki dokumenti vezani za prošlost srpskog naroda i SPC.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име