Naslovna Izdvajamo Otvoreno pismo predsjednika Udruženja 4+ Trebinje gradskoj upravi, predsjedniku skupštine i odbornicima

Otvoreno pismo predsjednika Udruženja 4+ Trebinje gradskoj upravi, predsjedniku skupštine i odbornicima

0
Izvor: Leutar

Predsjednik Udruženja 4+ iz Trebinja se obratio otvorenim pismom gradskoj upravi, koje prenosimo u cjelosti:

„Poštovana gospodo…

Obraćam Vam se u ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ Trebinje i u svoje lično ime.

Obraćam se prvenstveno Vam koji ste predložili, usvojili i izdvojili novčana sredstva za pronatalitetnu politiku grada Trebinja u 2021 godini. Podržavamo i pozdravljamo svaku tačku, a posebno stvari koje se odonose na subvencije i pomoći za mlade bračne parove i borbi protiv stereliteta.

Ali ne možemo da ostanemo njemi mi iz populacije višečlanih porodica jer se ne vidimo u Vašoj usvojenoj pronatalitetnoj politici, a upravo smo mi nosioci i promoteri te politike koja se odnosi na porodicu i rađanje. Zamjeramo jer smo Vam se u više navrata u proteklih par godina pismeno obraćali sa predlozima šta bi to bilo dobro da bi se natalitet i rađanje poboljšalo u našem gradu Trebinju, jer svjesni smo činjenice i podataka da je iz godine u godinu sve manje rođenih beba i samim tim i manji broj upisanih đaka prvačića. Svakako da nam je kroz naše zahtjeve i predloge prema lokalnoj zajednici bilo u interesu da se izborimo za privilegije, olakšice i zasluženi status u našem društvu i gradu u kojem živimo ali želimo i da podstaknemo i buduće mlade bračne parove koji žele da imaju velike porodice.

Na sve naše predloge i zahtjeve nikada niste odgovorili niti nas kao udruženje pozvali osim 15. maja 2019 godine na Međunarodni dan porodice kada je gradonačelnik gospodin Mirko Ćurić obećao sastanak sa predstavnicima Udruženja 4+ Trebinje do kojega nikada nije došlo.

U prošlom sazivu gradske Skupštine obraćali smo se pismeno od Gradonačelnika, predsjednika skupštine do svih odbornika pojedinačno da predlože, uvrste u dnevni red gradske skupštine i usvoje naše predloge i zahtjeve ali razumjevanja nije bilo.

Poštovana gospodo, obraćamo se sada svima Vama koji danas sjedite u skupštinskim klupama grada Trebinja, razumjemo i lošu ekonomsku situaciju koja je uslijedila pojavom pandemije korona virusa, ali ako istinski želite da podstaknete pronatalitetnu politiku i rađanje (a to ste u svim vašim političkim programima i platformama i obećali) istaknite svi Vi zajedno da PORODICA, a prvenstveno MAJКA bude vitalni nacionalni interes jer samo tako ćemo da pobjedimo najveću pandemiju i bolest naše nacija i naroda a to je BIJELA КUGA.

Shodno tome pored već usvojenih tačaka opet ćemo da Vam damo naše predloge za podsticaj rađanja i poboljšanja pronatalitetne politike na lokalnoj nivou:

  • Usvajanje pronatalitetnoga dodatka (shodno mogućnostima i budžetu grada Trebinja) za svaku majku koja je rodila četvoro i više djece bez obzira dali je zaposlena ili ne.Uslov da je u porodici jedno maloljetno dijete.
  • Besplatne članarine u sportskim klubovima i kulturno umjetničkim društvima i školama za djecu iz višečlanih porodica koje finansira i subvencioniše gradska uprava;
  • Subvencije na struju u ostale komunalije za višečlane porodice;
  • Subvencije na školski pribor i udžbenike za đake iz višečlanih porodica bez obzira na prosjek ocijena;
  • Prioritet za dodjelu stipendija za studente iz višečlanih porodica;
  • Prioritet za dodjelu grantova i sredstava za pokretanje vlastitog biznisa i bavljenja poljoprivredom i stočarstvom za višečlane porodice, a posebno one koje žive na selu;
  • Zapošljavanje za oba roditelja iz višečlanih porodica;
  • Otvaranje prodavnice sa popustima za sve porodice na opremu i hranu za bebe.(nešto slično kao otvorena prehrambena prodavnica za penzionere);
  • Besplatni vrtići i subvencija za djecu iz višečlanih porodica bez obzira dali su oba roditelja zaposlena.
  • Dodjele grantova i usvajanje od lokalnog interesa za sva Udruženja koja promovišu i podstiču porodicu, natalitet i rađanje.

Napominjemo da u razgovorima sa ostalim udruženjima vezanim za porodicu i natalitet na Republičkom nivou, a zavisno od sredine i lokalne zajednice tj. mogućnostima i budžetu, a prvenstveno razumjevanju Trebinje se pokrenulo sa mrtve tačke i dosta toga je uradilo, ali smatramo da se može uz dobru organizaciju i razumjevanje mnogo bolje.

Opštine i gradovi koji imaju dosta manji budžet usvojili su pronatalitetni dodatak i dosta od gore navedenih tačaka.

Za oko 150 višečlanih porodica sa četvoro i više djece koliko imamo u Trebinju lokalna zajednica može dosta više i dosta bolje da učini., a za to je potrebno razumjevanje,volja i iskreni razgovor.

Nama je kao Udruženju istinski stalo da imamo dobre donose sa svima Vama u lokalnoj tj.gradskoj upravi samo nam otvorite vrata, a vrata našeg Udruženja su za sve Vas bez obzira na političku i stranačku pripadnost uvijek otvorena.

Boli nas činjenica što u našem Udruženju imamo majke čiji su muževi i očevi stvarali Republiku Srpsku, a danas su na evidencijama biroa za zapošljavanje, i imamo roditelje koji su visoko obrazovani i mogu da organizuju svoj život ali šansu za posao nemaju, takođe imamo roditelje koji su zaposleni u susjednim Republikama tj. Hrvatskoj i Crnoj Gori jer egzistenciju za svoju porodicu nisu bili u mogućnosti da obezbjede u našem gradu.

Da bi nam bilo svima bolje i da bi ostali i opstali na ovim prostorima moramo podsticati prave vrijednosti u društvu a to je između ostalog porodica i rađanje i samim tim učinili sve što je do tebe kao pojedinca.

Mi smo učinili….sada je do Vas !!!

Srdačan pozdrav i djeca nam se rađala !

Predsjednik udruženja
Aleksandar Sarić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име