Naslovna Hercegovina Petrović: Struja neće biti skuplja onima koji razumno troše

Petrović: Struja neće biti skuplja onima koji razumno troše

0

Računi za struju neće biti povećani za one potrošače koji je razumno troše, a tarifni postupak nije nezakonit, istakao je generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović, demantujući ove tvrdnje koje je na protesnom okupljanju u Trebinju iznio narodni poslanik Nebojša Vukanović, čija je stranka Lista za pravdu i red organizovala skup.

-Svako može da podnese apelaciju, ali treba pročitati zakon o električnoj energiji, kao i da pročita i pravila po kojima nastupa Regulatorna agencija za električnu energiju koja je važna institucija sa veoma stručnim ljudima i koji su sigurno ispoštovali sve procedure da bi se došlo do tarifne metodologije koj je opšteprihvaćena u Evropi, tako da mi ne strahujmo od takvih aktivnosti. Svako ima pravo da piše, ali treba da angažuje i stručna lica – odlučan je Petrović.

Objašnjavajući da računi za struju sadrže distributivnu mrežarinu koju naplaćuje operator kroz pet distribucija, prenosnu mrežarinu i naknadu za obnovljive izvore električne energije, te PDV i utrošak za električnu energiju, Petrović je pojasnio da je sabirak koji se odnosi na proizvodnju električne energije morao biti povećan zbog enormne inflacije i povećanih troškova proizvodnje i uglja i termo i hidroenergije.

-Ovo povećanje nismo mogli ostvariti u željenom nivou, niti nam je to regulator mogao omogućiti, nego se ostvarilo na minimalnom nivou, pa se teret prenio na veće potrošače, a oni koji su manji i štedljiviji imaće i zaštićen račun – kazao je Petrović, objasnivši da električna energija učestvuje sa manje od 50 procenata od ukupnog iznosa na računu, te dodao da još uvijek ne plaćamo emisiju ugljen dioksida, a kada se to desi, ne negira da ćemo imati i nove namete.

Napominjući da je iz Republike Srpske otišlo dosta novca i zbog više ispada TE „Ugljevik“, Petrović je, ipak, istakao da se i dalje uporno ulaže i u ekologiju i pogonsku spremnost, iako možda nedovoljno.

Komentarišući tvrdnje sa skupa da „Elektroprivreda RS“ namjerava da kupi firmu „Komsar Enerdži“ vlasnika Rašida Serdarova, ruskog biznismena, za koju se navodno, iako je prošle godine imala promet od 2.000 maraka, planira izdvojiti 200 miliona maraka, Petrović kaže da on nije rekao da je vrijednost ove firme tolika i nije mu jasno odakle taj podatak.

-Ja nisam rekao da je ova firma toliko vrijedna, ali znam da firma ‘Komsar Hidro’ u posjedu ima koncesiju za HE Mrsovo na period od 50 godina i na to ima i građevinsku dozvolu i započete radove, definisan profil i riješene imovinske odnose za akumulaciju i branu od preko 95% i riješen kamenolom za eksploataciju kamena za izgradnju betonske pregrade – kazao je Petrović, napominjući da se procjene ne rade proizvoljno, već angažuju čuvene revizorske i konsultantske kuće, poput  Dilojta i drugih, pa su oni ti koji donose konačni sud o isplativosti ove investicije.

Kaže da je sve transparentno i javno, te da, kako dodaje, niko nije lud da potpisuje dokumenta, a da nema stručnu i ekspertsku analizu, te da će ovoj proceduri biti podvrgnute i sve naredne godine.

Izvor: Nezavisne novine

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име