Naslovna Region Pismo Amfilohija ipak nije za javnost?

Pismo Amfilohija ipak nije za javnost?

0
Izvor:

Obavještavam vas da sam u razgovoru sa vladikom Joanikijem (kao administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske i mojim pretpostavljenim episkopom čije odluke apsolutno prihvatam i poštujem) dobio blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namijenjena široj javnosti – kratko nas je obavijestio Dalibor Kavarić.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori neće javno obznaniti testament njenog nedavno upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, jer se, kako je obrazloženo Pobjedi, „radi o mitropolitovom privatnom pismenu“.

Advokat SPC Dalibor Kavarić, koji je početkom novembra kazao našim novinama da posjeduje ovaj dokument i najavio da će sadržaj objelodaniti po ozdravljenju administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikija (Mićovića), koji se donedavno liječio od kovida-19, obavijestio nas je da nije dobio blagoslov da javnosti prenese Amfilohijevu posljednju volju.

Obrazloženje

– Obavještavam vas da sam u razgovoru sa vladikom Joanikijem (kao administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske i mojim pretpostavljenim episkopom čije odluke apsolutno prihvatam i poštujem) dobio blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namijenjena široj javnosti – kratko nas je obavijestio Kavarić.

Dan poslije zvanične objave da je poglavar SPC u Crnoj Gori preminuo od posljedica korona virusa, kontroverzni crnogorski biznismen i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović saopštio je da je Amfilohije ostavio pismo narodu i tada mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću.

Najavio je i kako će oproštajno pismo „blagovremeno otvoriti“ Krivokapić.

Kazao je da je Amfilohije ostavio nekoliko amaneta – pisanih i usmenih, te da o tome mogu da svjedoče on i otac Justin.

– Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspio da ostavi to pismo vjernom narodu i posebno mandataru Krivokapiću – rekao je tada Davidović.

Desetak dana kasnije Davidović se ovim povodom opet oglasio i saopštio kako je, zapravo, riječ o četiri amaneta. Prvi Amfilohijev amanet, kazao je on, „sanjajući o ulcinjskoj Briskoj gori, da se opet podigne konak Svetog Vasilija Ostroškog“.

– Drugi, da se obnovi kapela patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima. Treći, da se izgradi spomen-dom patrijarha Varnave Rosića. I četvrti, u kom je prkosno branio svetinje, želio je da se obnovi džamija u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje. Mislio je o braći u Bogu, tražio je bratsku ruku, da bratski obraz osvjetla i pomiri zemlju. Umirao je, a branio je svetinje – rekao je Davidović.

Pobjeda