Naslovna Hercegovina Gacko Po prvi put: Načelnik Gacka bez skupštinske većine

Po prvi put: Načelnik Gacka bez skupštinske većine

0

Kriza u gatačkom parlamentu danas je postala evidentna, a ovo je vjerovatno prvi put da načelnik nema većinu u gradskoj skupštini.

Danas nije bilo dovoljno ruku za Izvještaj o polugodišnjem izvršenju budžeta. Naime, na sjednicu nisu došli odbornici Siniša Šuković (SNSD) i Jovana Zelenović Kundačina (DNS) čime je pozicija ostala bez većine u skupštini. I, mada su i redovi opozicije bili oslabljeni-  nisu prisustvovala ni 3 odbornika SDS-a, većina ipak nije bila dovoljna za usvajanje ovog izvještaja.

Time se potvrdilo pisanje portala „Direkt“ o parlamentarnoj krizi i uslovima koje pojedini odbornici postavljaju načelniku ako želi da ima njihovu podršku.

Mada je Šuković negirao da postoji bilo kakav pritisak i zajednički interes sa DNS-om u Gacku, a novinarki putem društvenih mreža upućivane uvrede i zahtjevi da ukloni tekst, današnja sjednica je pokazala da skupština jeste u kvaru.

Ključna tačka je bilo razrješenje načelnika za finansije Milivoja Boljanovića. Njemu je istekao mandat, pa bi, po sili zakona, na to mjesto morao biti imenovan neko drugi. Načelnik je pokušao da napravi manevar, pa su uzdržani bili odbornici vladajuće koalicije. Prijedlog da se Boljanović razriješi podržala je opozicija. Tako, razrješenje nije dobilo potrebnu većinu i, formalno, nije dato. Ipak, Boljanoviću je istekao mandat, pa po zakonu, on više nije na tom mjestu.

Rajko Papović, predsjednik SO Gacko je konstatovao da Boljanović nije razrješen i da je, prema tome, naredna tačka dnevnog reda- imenovanje novog načelnika, suvišna.

Odbornik PDP-a Radoica Antunović je tražio pojašnjenje, iznio sumnju da je takvo rješenje zakonski prihvatljivo, ali je predsjednišvo gatačkog parlamenta ignorisao zahtjev i mirno nastavio sjednicu razmatranjem tačke o imovinsko-pravnim poslovima. Tako je Boljanović ostao da levitira između neba i zemlje, a javnost u nedoumici.

Načelnik Ognjen Milinković nije komentarisao trenutnu situaciju, a predsjednik SO Gacko Rajko Papović je rekao da mu se odsutni odbornici nisu javili niti opravdali izostanak sa današnje sjednice.

Direkt portal

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име