Naslovna BiH Počela sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Hoće li Mostar dobiti gradonačelnika?

Počela sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Hoće li Mostar dobiti gradonačelnika?

0

U Mostaru je počela konstitutivna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti verifikovani mandati odbornicima i položene zakletve, a na dnevnom redu je i izbor rukovodstva vijeća, te gradonačelnika Mostara.

Na prvoj sjednici biće formirani i klubovi naroda. Prvom sjednicom predsjedava najstariji odbornik Tomislav Primorac iz HDZ-a.

On je naglasio da svi članovi Vijeća treba da budu na istoj poziciji i za obnovu grada.

Primorac je rekao da ne vjeruje da će danas biti izabran gradonačelnik, ali da bi se to moglo dogoditi u narednih sedam dana.

Odbornik liste „Ostajte ovdje“ Velibor Milivojević izrazio je nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik i da će se konačno početi raditi u Mostaru.

Na sastanku stranaka koje učestvuju u Gradskom vijeću prošle sedmice dogovoreno je da na prvoj sjednici bude izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća.

Predsjednika i dva zamjenika predlažu klubovi naroda, a glasa se za svu trojicu zajedno. Onaj ko dobije najviše glasova je predsjednik, a ostala dva zamjenici.

Kandidati za gradonačelnika su Mario Kordić iz HDZ-a, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar /SDA, SBB, DF/ i Irma Baralija iz BH bloka /SDP, Naša stranka/.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina.

Ukoliko gradonačelnik ne bude tako izabran u dva kruga glasanja, za treći krug je dovoljna prosta većina prisutnih članova Vijeća.

U Gradskom vijeću HDZ ima 13 odbornika, Koalicija za Mostar 11, BH blok šest, HRS tri, „Ostajte ovdje“ jednog i Prva mostarska partija jednog.

(Srna)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име