Naslovna Hercegovina Početak radova na iskopavanju hendeka oko Starog grada je prolongiran zbog lošeg...

Početak radova na iskopavanju hendeka oko Starog grada je prolongiran zbog lošeg projektnog rješenja! Ostaju nejasnoće po pitanju odgovornosti projektanata kao i nepreciznosti o načinu finansiranja

0

Iako se prije nešto više od tri godine u medijima pompezno najavljivalo iskopavanje hendeka oko Starog grada uz tvrdnje da se radi o istorijskom projektu koji će biti realizovan uz pomoć donacije Vlade Srbije vrijedne 4 miliona KM, od ovog projekta još uvijek nema ništa. Prije tri godine je dato obećanje da će iskopavanje hendeka početi 2019. godine, po završetku turističke sezone, projekat jeste urađen, ali je urađen lose, što su danas potvrdili i Vedran Furtula, načelnik nadležnoh Odjeljenja i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. Pitanje vezano za sanaciju Starog grada i iskopavanje hendeka koje je trebalo biti finansirano donacijom Vlade Srbije postavio je na današnjoj sjednici Skupštine Grada Trebinja Budimir Koprivica, odbornik Partije demokratskog progresa. I nakon dobijenih odgovora ostaju brojna pitanja i nejasnoće vezane za realizaciju ovog projekta i način finansiranja istog.

Imajući u vidu da je Srbija 2018. donirala 4 miliona KM za sanaciju Starog grada, kada je rečeno da će većina donacije pokrivati iskopavanje hendeka, što je najavljeno za 2019. godinu, da li se odustalo od iskopavanja hendeka i u kojem omjeru u projektu sanacije Starog grada učestvuje Srbija a u kojem Grad Trebinje?’’ – glasilo je odborničko pitanje Budimira Koprivice.

Ko finansira četvrtu fazu popločavanja Starog grada?!

Nakon toga, uslijedio je odgovor Vedrana Furtule, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

‘’Gospodin Koprivica je postavio pitanje vezano za hendek. Čini mi se da sam u više navrata objašnjavao, i u Skupštini i putem medija da smo uradili projekat izgradnje hendeka oko Starog grada. Tim projektnim rješenjem prvo mi, kao i stručna javnost koja je bila uključena u javnu raspravu nismo u cjelini zadovoljni te će taj projekat vrlo teško proći reviziju zbog određenih manjkavosti koje smo uočili. U međuvremenu, novac koji nam je doniran od strane Srbije na javan i transparentan način trošimo na popločavanje i rehabilitaciju Starog grada, ne mogu sada tačno u zarez govoriti o iznosima, ali mogu reći da smo prve faze finansirali iz budžeta Grada Trebinja, dok su naredne faze, a sada je već četvrta faza, finansirane od strane Srbije. Moram da naglasim da je donator uključen u cijeli proces javne nabavke, završnih godišnjih izvještaja tako da se taj novac troši na jedan javan i transparentan način. Trenutna faza koja se izvodi je reda veličine 850.000 KM i radovi će krenuti vrlo brzo.’’ – odgovorio je Furtula odborniku Koprivici.

Budimir Koprivica je komentarisao odgovor na postavljeno pitanje rekavši da je djelimično zadovoljan njime, ali da mu nije jasno ko je odgovoran za lose izrađen projekat zbog kojeg stagnira iskopavanje hendeka čiji je početak radova najavljen za drugu polovinu 2019. godine.

Koprivica: Ima li iko ikakvu odgovornost za pogrešan projekat?!

‘’Djelimično sam zadovoljan odgovorom gospodina Furtule vezano za Stari grad, ali želim da pitam ima li iko ikakvu odgovornost za pogrešan projekat, a nije do kraja jasan ni omjer učešća Srbije i našeg grada u rehabilitaciji Starog grada.’’ – rekao je Budimir Koprivica, odbornik PDP-a u Skupštini Grada Trebinja.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, iskoristio je mogućnost da se obrati odbornicima i odgovori na postavljena odbornička pitanja. Osvrnuo se i na pitanje Budimira Koprivice.

‘’Gospodin Koprivica je pitao vezano za Stari grad, gospodin Furtula je odgovorio, ja ću samo na neki način da dopunim, da ne bi došlo do pogrešnih tumačenja, u pitanju i jesu bila najavljena 4 miliona maraka, ali odobreno je 800.000 eura i upravo shodno tom iznosu koja su trenutno odobrena jer je fazno uplaćivanje. Procedure su u toku, nešto je već završeno i popločano, nešto i iz sredstava Grada Trebinja, nešto iz sredstava Vlade Srbije i kao što ste rekli za sami projekat, mi kada vršimo izbor projektanta sve to radimo javno i transparentno, ljudi koji ispune uslove se jave i upravo naša sugestija treba da bude i revizijom, da to bude kvalitetno odrađeno, inače drugačije nećemo da pustimo. Naš cilj, naš interes je da to funkcioniše, a ne samo da uradimo, da utrošimo neki novac i da se poslije kajemo. Hoćemo da budemo maksimalno odgovorni i zbog javnosti, da znaju da taj novac nije potrošen već ćemo u narednom period to da nastavimo da bude na ponos svih nas.’’ – rekao je gradonačelnik Trebinju u svom obraćanju.

Cifre koje su iznijeli Furtula i Ćurić, a koje se tiču troškova četvrte faze razlikuju se u 100.000 KM

Ono što je jasno nakon današnje sjednice je da je iskopavanje hendeka oko Starog grada prolongirano, ali mnoge stvari ostaju nejasne i nakon odgovora Vedrana Furtule i Mirka Ćurića. Recimo, Furtula u svom odgovoru navodi da su prve faze popločavanja Starog grada finansirane iz budžeta Grada Trebinja, a da su kasnije faze finansirane od strane Vlade Srbije. Imajući u vidu da uskoro kreće četvrta faza popločavanja starog jezgra grada, ostaje nejasno ko finansira četvrtu fazu, budući da je Vedran Furtula rekao da će ova faza koštati reda veličine 850.000 KM ne precizirajući čija sredstva će biti uložena, dok je Mirko Ćurić prije nekoliko dana medijima dao izjavu da četvrta faza košta 750.000 KM i da će biti finansirana od strane Grada Trebinja. Pod znakom pitanje ostaje koje su tačno faze finansirane sredstvima doniranim od strane Vlade Srbije, a koje iz budžeta Grada Trebinja? Ako je prve faze, od ukupno tri završene, kako tvrdi Furtula, finansirao Grad Trebinje, a sljedeće faze Vlada Srbije, koji su ukupni troškovi aktuelne, četvrte faze imajući u vidu da se cifre koje su iznijeli Furtula i Ćurić razlikuju u cijelih stotinu hiljada konvertibilnih maraka. Takođe, u svom odgovoru vezanom za snošenje odgovornosti zbog lose urađenog projekta, gradonačelnik Trebinja nije precizirao da li su odgovorni za propuste pri izradi projekta snosili određene posljedice i/ili platili penale zbog lose urađenog posla zbog kojeg se već više od dvije godine kasni sa najavljenim početkom radova na iskopavanju hendeka oko Starog grada.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име