Naslovna Hercegovina Podrška obuci novih trebinjskih pčelara

Podrška obuci novih trebinjskih pčelara

0
Izvor:

Švedska/USAID farma dva projekat podržao je Udruženje pčelara “Leotar” iz Trebinja da obuči 50 novih pčelara koji se sada bave pčelarstvom kao dodatnom aktivnošću i izvorom prihoda.

Obuka je trajala od kraja juna do sredine novembra, nakon što se Udruženje prijavilo za dodatna bespovratna sredstva pri Farma dva projektu za obuku 50 novih pčelara, uglavnom mladih muškaraca i žena, koji bi postati članovi Udruženja i podigli godišnju proizvodnju na 150 tona.

Svih 50 polaznika obuke uspješno je prošlo završni test te su se, kao članovi Udruženja, aktivno posvetili bavljenju pčelarstvom, saopštili su organizatori projekta.

– I u prošlosti smo imali podršku Farma dva projekta u obuci za manje grupe pčelara. Ovaj put smo obuku podigli na mnogo veći nivo. Angažovali smo šest predavača, od kojih su pet univerzitetski profesori iz Banjaluke i Beograda – rekao je predsjednik Udruženja Obrad Ninković.

Među 50 novih pčelara je i dvadesetogodišnja Tijana Jelić, koja sa vjerenikom trenutno ima 70 košnica, što im omogućava dodatni izvor prihoda.

– Aleksandar i ja ćemo se uskoro vjenčati. Sa 70 košnica koje imamo ove godine smo uspjeli proizvesti prilično velike količine meda. Кako budemo širili pčelinjak, nadamo se da ćemo proizvesti više meda i da će nam pčelarstvo postati značajan, ako ne i glavni izvor prihoda – rekla je Jelićeva.

Ona kaže da njihov početak nije bio lak, jer nisu imali priliku proći odgovarajuću obuku o pčelarstvu, te da su nakon ove edukacije mnogo naučili, ali i postali svjesni da će morati još mnogo više da bi postali uspješni pčelari.

Danijela Vesić Šakota pčelarstvom je počela da se bavi iz znatiželje, te je sredinom obuke, koja je imala 22 teorijske i 12 praktičnih sesija u pokaznom pčelinjaku, kupila jedno i dobila dva pčelinja društva i sa dodatnom košnicom koju je dobila na poklon uspostavila svoj prvi mali pčelinjak.

Ona je navela da trenutno planira proizvoditi dovoljno meda i propolisa za svoje domaćinstvo, a da bi to kasnije trebao postati i dodatni izvor prihoda.

– Radim za Sudsku policiju, pa ću za devet do 10 godina otići u penziju. Planiram dalje širiti pčelinjak – kaže Šakotićeva.

Švedska/USAID farma dva projekat ima dugogodišnju saradnju sa Udruženjem “Leotar”.

Projekat je 2017. godine podržao Udruženje u nabavci pčelarske opreme i ICT uređaja za njihove članove da bi godišnja proizvodnja meda tadašnjih 65 članova bila povećana sa 81 na 90 tona.

Udruženje je raslo, a 2019. godine imalo je već 150 članova koji su godišnje proizvodili 130 tona meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Izvor: Srna

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име