Naslovna Hercegovina Pokret za restituciju Trebinje pomoć traži i od visokog predstavnika u BiH

Pokret za restituciju Trebinje pomoć traži i od visokog predstavnika u BiH

0
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, neformalna grupa građana “Pokret za restituciju Trebinje”, podsjetila je danas javnost i vlast Trebinja da neće odustati od borbe protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu, koja traje više od dvije godine. Pomoć su, kako navode, zatražili i od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Upravo na ovaj dan kada se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije želimo da skrenemo pažnju da oni koji treba da nam služe kao primjer kako se poštuje zakon, isti ga svjesno krše zloupotrebom svojih pozicija i uticaja. Upravo zbog kršenja zakona i nepoštovanja procedura pokrenuli smo dvije krivične prijave i Apelaciju Ustavnom sudu BiH. Nakon što smo dobili zvaničnu potvrdu da je poljoprivredno zemljište na lokaciji Pridvorci upisano kao vlasništvo Republike Srpske, obavijestili su o tome i visokog predstavnika u BiH i zamolili ga da preduzme odgovarajuće radnje u okviru svojih ovlašćenja, s obzirom na to da prenos vlasništva nije u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom BiH”, rekao je Srbo Škero, član ovog pokreta.

Inače, na jednoj od parcela za koju se bore u „Pokretu za restituciju“, planirana je gradnja nove bolnice u Trebinju, u koju će, ako se taj projekat i realizuje, prema tenderu za izgradnju, biti uloženo oko 128 miliona maraka.

Nasljednici zemljišta kažu da je gradnja na tom zemljuštu apsurdna iz dva razloga: blizina rijeke koja uzrokuje opasnost od poplava, te činjenica da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Škero je podsjetio da su argumenti građana u njihovoj borbi to da je riječ o obradivom zemljištu, na kome je, kako tvrde, prije dvije godine uspostavljen i sistem za navodnjavanje.

“Osim toga, navedeno zemljište, prema važećem urbanističkom planu, vodi se kao poljoprivredno i nije dozvoljena njegova prenamijena te postoji zabrana upravljanja ovim zemljištem”, dodao je Škero.

Na današnjoj konferenciji za novinae on je ustvrdio da je cijeli slučaj u stvari primjer korupcije i zloupotrebe položaja od strane Grada Trebinja, katastra i Pravobranilaštva Republike Srpske.

“Nisu oni zaduženi da prebacuju vlasništvo nad zemljištem, to se radi na institucijama BiH, tamo se donose te odluke. Zakon je na našoj strani. Oni su rekli da je prenamjena zemljišta izvršena. Pitam vlast po kom Zakonu prostornog uređenja je to urađeno? Važeći urbanistički plan ne dozvoljava tu bilo kakvu gradnju, naveo je Škero.

Na konferenciji je govorio i Pero Jelačić. On kaže da bi usvajanje zakona o restituciji riješilo brojne probleme.

„Mi koristimo i ovaj način da pozovemo institucije RS, prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zatim srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Vlade RS i NSRS da što prije donesu famozni zakon o restituciji, nakon čega neće biti nikakvih problema, jer će se vlasništvo znati. U ovom momentu, mi smatramo da to zemljište nije državno i da je naše, jer Zakono o arondaciji u članu broj 1 i članu broj 2 kaže – zemljište se oduzima isključivo u poljoprivredene svrhe i isključivo u korist poljoprivrednog kombinata Trebinje. U ovom momenti zemljište treba da se pretvori u građevinsko zemljšte, poljoprivredni kombinat kao takav više ne postoji. Šta to znači? Kada su nam oduzeli, oduzeli su nam za to i iz tog razloga, kad su prestala oba razloga oduzimanja, logično je da se zemlja vrati starom vlasniku, a ako ne to, onda restitucija i poslije toga nije nikakav problem”, kaže Jelačić i dodaje da će oni insistirati na primjeni zakona.

U Pokretu za restituciju smatraju da je izgradnja bolnice u Pridvorcima samo paravan te da će na okolnim parcelama biti izgrađen kompleks zgrada i hotela.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име