Naslovna Hercegovina Trebinje Poplavi “divljih” portala se što prije mora stati u kraj

Poplavi “divljih” portala se što prije mora stati u kraj

0
Izvor: Buka
Dragiša Sikimić, urednik portala “Moja Hercegovina” kaže da stanje po pitanju slobode medija nikako nije dobro, jer se u proteklih par godina nije dogodila nikakva značajna promjena na bolje.

Tako I u godinam iza nas imamo zabilježene ozbiljne verbalne, ali i fizičke napade na neke od najpoznatijih novinara iz Banjaluke, Sarajeva, Trebinja  i drugih gradova Bosne i Hercegovine, dok istovremeno odgovor državnih institucija na navedene napade nikako nije zadovoljavajući.

“Želim naglasiti dakle da je bezbjednost novinara u BiH zaista ozbiljno ugrožena, i o tome treba glasno govoriti u svakoj prilici”, ističe za BUKU Sikimić dodajući da je na medijske slobode, ali i stanje u medijskim redakcijama generalno, posebno negativan uticaj imala pandemije, što je i bilo neminovno.

Tako su mnoge redakcije primorane raditi u smanjenom kapacitetu, što je rezultiralo i smanjenjem produkcije, u kontekstu i manjeg broja medijskih sadržaja, a prečesto i slabijeg kvaliteta istih, iskren je Sikimić.

Sve to logično utiče i na samoodrživost manjih lokalnih medija, u koje spada i redakcija portala “Moja Hercegovina”. Na sreću, oni su se uspjeli izboriti za opstanak kroz nekoliko projekata koje implementiraju, i sada jedva čekaju kraj pandemije da bi mogli nastaviti rad još jačim i kvalitetnijim intezitetom.

“Na kraju, kao najveći problem online medijske scene kod nas, uvijek naglašavam tu lošu zakonsku regulaciju online medija u BiH, odnosno poplavu nelegalnih, da ne kažem „divljih“ portala, koji najčešće služe kao propagandni alati političkih partija. Tome se mora stati u kraj što je prije moguće”, Sikimićeva je poruka na kraju razgovora za BUKU povodom Svjetskog dana slobode medija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име