21.2 C
Trebinje
20,Juli, 2024 5:47:40

Poražavajući rezultati male mature: Ne znaju ni matematiku ni jezik

– Rezultati eksperimentalne male mature u Republici Srpskoj pokazuju da sada već svršeni osnovci imaju nizak nivo znanja iz srpskog jezika i jezika bošnjačkog naroda, dok je znanje iz matematike na nezadovoljavajućem nivou, te, kako ističu naši sagovornici, ovo pokazuje da je znanje đaka oskudno, a ocjene visoke.

Kako je u razgovoru za „Nezavisne novine“ rekao Miroslav Popržen, direktor banjalučke OŠ „Sveti Sava“ i predsjednik Aktiva direktora  osnovnih škola banjalučke regije, da je jedan od razloga loših rezultata i nedostatak motivacije učenika da dobro urade testove male mature.

„Oni su svjesni da je to eksperimentalna mala matura i da njima to ne nosi nikakve bodove“, kazao je Popržen i dodao da ovi podaci ne govore objektivno o njihovom znanju, ali i neznanju.

„Ovo je pokazatelj problema u trajnosti znanja, đaci uče na stari kampanjski način, uče kada je kontrolni“, kazao je Popržen i dodao da očekuje veći uspjeh onda kad budu vrednovali rezultate male mature pri upisu u srednje škole.

„U zadnjih nekoliko godina imamo visoke ocjene kod učenika, a znanje đaka je na nižem nivou“, kazao je Popržen i dodao da, da bi đaci dobro uradili testove male mature, bilo je potrebno ponoviti gradivo koje se radilo u novembru ili decembru.

Rezultati male mature bi trebalo da se vrednuju pri upisu u srednje škole, pa bi i bili bolji, kaže Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“ Trebinje.

„Oni na testovima samo čekaju da se završi testiranje i da izađu iz učionica“, kazao je Nadaždin.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img