Naslovna Republika Srpska Poruka za NSRS: Kritičko izvještavanje nije zločin

Poruka za NSRS: Kritičko izvještavanje nije zločin

0

„Njemačka iu Republici Srpskoj sa zabrinutošću prati ograničavanje slobode izražavanja i slobode medija. Stoga danas još jednom apelujem na Narodnu skupštinu Republike Srpske da ne kriminalizira klevetu…“

Ambasador Savezne Republike Njemačke Tomas Fitšen (Thomas Fitschen) kaže da funkcionalna, dinamična demokratija zahtijeva nezavisno medijsko okruženje i neograničenu slobodu štampe.

Današnji Svjetski dan slobode medija podsjeća da sloboda medija i sloboda izražavanja spadaju u univerzalna ljudska prava.

„Slobodno novinarstvo je najbolji lijek protiv kršenja ljudskih prava i zloupotrebe ovlaštenja. Nesmetan rad novinara/novinara potreban je za naše društvo. To jasno pokazuje i ovogodišnji moto Dana slobode medija: „Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava“.

Novinarke/novinari diljem svijeta doprinose tome da se dezinformacije razotkrivaju, da nastaju pluralističke rasprave i da jači čuju glas slabijih. Istraživačko novinarstvo predstavlja protutežu politici, društvu i ekonomiji i doprinosu postizanju ljudskih prava, borbi protiv korupcije i slobodnom formiranju javnog mišljenja među stanovništvom“, rekao je njemački diplomat.

On naglašava da se mnogi predstavnici medija širom svijeta izlažu tijekom obavljanja svog važnog posla animozitetima, nasilju i prognozi.

„Njemačka iu Republici Srpskoj sa zabrinutošću prati ograničavanje slobode izražavanja i slobode medija. Stoga danas još jednom apelujem na Narodnu skupštinu Republike Srpske da ne kriminalizira klevetu. Kritičko izvještavanje nije zločin. Podsjećam na to da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine sva ljudska prava i građanske slobode eksplicitno priznata i zaštićena. A njihovo poštivanje je – to se podrazumijeva samo po sebi – također i preduslov za pristupanje zemlji Europskoj uniji“, naveo je Fitšen.

(BN) Foto: Pixsell

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име