Naslovna Izdvajamo Potresna ispovijest srpskog povratnika u Mostaru: Koridor će mu proći kroz teško...

Potresna ispovijest srpskog povratnika u Mostaru: Koridor će mu proći kroz teško stečeno imanje (Video)

0

Vedranu Adžoviću, povratniku u Malo Polje kod Mostara, prijeti gubitak doma. Dok se nada ostanku na svome ognjištu, preko njegovog imanja se planira prolazak Koridora 5C.

“Ja sam formirao porodicu, oženio sam se. Očekujemo dijete da nam se rodi. Teško mi je. Mi smo povratnici. Vratili smo se ovdje – a ništa nismo imali”, priča nam kroz suze Adžović.

Kako kaže, radili su pomalo, a sve je bilo bez pomoći države.

“Više smo mi ovoj državi dali, nego ona nama. Meni je država dala samo pasoš i ništa više”, ispričao je povratnik u Malo Polje u potresnoj izjavi.

Vedran Adžović nije usamljen u svojoj borbi.

Mostarac Semir Kljako naveo je da je izgradnja ovog puta preko poljoprivrednih zemljišta zapravo “smrt cijelog Mostara”.

“Ja sam ovo kupio 2004. godine, ja sam RVI, borio se za ovu državu, odbranio je i sad mi hoće na silu, nije meni opština dala ništa, nego sam svojim parama lično platio ovu zemlju i napravio ovo”, rekao je Semir.

Naglasio je da on i aktivisti nisu protiv izgradnje autoputa, ali da će zahtijevati dodatna istraživanja.

“Ako dokažu da je autoput najbolja opcija da ide preko plodne doline, preko dvije zaštićene rijeke mi ćemo sa tim složiti”, izjavio je za N1.

O ovom problemu je nedavno  govorila i predsjednica udruženja “Eko dvogled” iz Mostara Amna Popovac.

Tom prilokom podsjetila je na prvostepene odluke Opštinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminiše stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

“Trasa puta je spuštena s oboda Podveležja i ‘premještena’ tako da ide plodnom obradivom zemljom i preko povratničkih naselja”, pojasnila je.

Smatra da sa nedavnom prvostepenom presudom Opštinskog suda u Mostaru stiče mogućnost zaustavljanja procesa izgradnje, dok se sve ne potvrdi pred sudovima BiH. Naglasila je da će aktivisti ići i do Suda u Strasbourgu, ukoliko to bude potrebno.

Popovac ističe da ljudi koji su na terenu, povratnici, se suočavaju sa strašnim pritiscima, a jedan član Udruženja je doživio i srčani udar, izgubivši život.

“Razne vrste pritisaka su tu. Pitam vas koja je cijena ljudskog života i ko je to odvagao da nečiji život nije ništa vrijedan. Nema tih para kojima se ljudski životi mogu platiti”, navela je Popovac.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име