21.2 C
Trebinje
20,Juli, 2024 5:39:27

Povećan broj pacijenata sa sa simptomima koji se mogu povezati sa vrućinom

U Hitnoj pomoći u Trebinju povećan je broj pacijenata koji imaju vrtoglavicu, kolabirali su ili imaju simptome koji se mogu povezati sa vrućinom, rečeno je Srni u ovoj trebinjskoj službi.

Rukovodilac Hitne pomoći Marko Paovica savjetovao je građanima da poštuju savjete ljekara i da ne izlaze na jako sunce.

Paovica je naveo da treba izbjegavati izlazak napolje poslije 10.00 najkasnijije do 11.00 časova na direktno sunčevo zračenje, istakavši da je danas u to vrijeme u Trebinju temperatura 35 stepeni Celzijusovih.

Ukoliko građani moraju da idu napolje, Paovica savjetuje da se zaštite odgovarajućom laganijom pamučnom odjećom, kapama, šeširima i slično.

“Treba uzimati i dovoljne količine tečnosti i elektrolita, odnosno slane hrane, ako pacijenti nemaju neku zabranu unosa soli jer prilikom povećanog znojenja povećava se gubitak soli i minerala, pa ih treba nadokanditi”, pojasnio je Paovica.

Ukoliko se ne nadoknadi so i elektroliti u organizmu u dovoljnoj mjeri, Paovica kaže da to može povećati umor i osjećaj isccrpljenosti, a bez toga se ne može nadoknaditi ni tečnost.

“Prilikom sunčanice koju ljudi mogu da dožive na otvorenom ili toplotnog udara u prostoriji sa visokom temperatrom, slični su simptomi, od kojih su blaži vrtoglavica i mučnina, a teži povraćanje i gubitak svijesti”, pojasnio je Paovica.

Ako se bilo šta od toga javi, Paovica je naglasio da je potrebno pomoći ugroženoj osobi da dođe do hladne prostorije, da joj se da hladna tečnost, nikako kafa ili alkohol i potrebno je rashlađivanje, a u slučaju da simptomi ne prođu obavezno se treba javiti ljekaru ili u hitnu pomoć.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img