Naslovna Izdvajamo Predsjednik GBO Trebinje: Borci na biro, dezerteri u Elektroprivredu i HET

Predsjednik GBO Trebinje: Borci na biro, dezerteri u Elektroprivredu i HET

1
Izvor: Istok

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Grada Trebinja, obratio se predsjednik GBO Trebinje Dejan Bodiroga. Prenosimo dio njegove diskusije:

Poštovani predsjedniče Skupštine, odbornici u Skupštini grada, Gradonačelniče Trebinja, predstavnici medija, ostali koji su prisutni i građani koji ovo zasjedanje prate putem medija želim sve da vas pozdravim u ime BORS-GBO Trebinje.

Izrazio sam želju da vam se danas obratim povodom tačke dnevnog reda koja se odnosi na udruženja od javnog interesa i ostalih udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Odmah na početku da kažem da u uvodnom djelu izvještaja koji vi imate u svojim materijalima nisu nabrojana sva udruženja, a nadam se da su izostavljena slučajno a ne po nekom drugom kriterijumu jer bi to zaista bilo skandalozno.

Ja se ovdje naravno neću baviti sa drugim udruženjima već sa BORS-GBO Trebinje pošto obavljam dužnost Predsjednika skupštine GBO Trebinje od 28.6.2019. godine gdje sam izabran jednoglasno od strane onih koji su stvarali Republiku Srpsku, a herojskom borbom odbranili naše Trebinje i pomagali širom Republike Srpske kada i gdje je to trebalo.

Nažalost u ovih 22 mjeseca kako sam na čelu boračke organizacije skoro 15 mjeseci je prisutna pandemija izazvana korona virusom.

Ovakva situacija nažalost, pogodila je boračku populaciju mnogo. Mnogi su ostali bez posla, mnogi koji su se snalazili na razne načine radeći na „dnevnicu“ nisu imali nikakvu pomoć i situacija je postala vrlo teška za veliki dio boračke populacije.

Nažalost mi u GBO nismo mogli pomoći svojim saborcima sem apelujući na one koji obavljaju vlast da pomognu.

U samom izvještaju je naveden dio aktivnosti koje je radila GBO, a posebno dio gdje smo pokušali da ispravimo jednu nepravdu koja je učinjena jednom djelu naših saboraca koji su još iz predhodnih saziva rukovodstva GBO stavljeni na spisak za zapošljavanje gdje je postignut dogovor sa najvećim rukovodstvom Republike Srpske, GBO i Grada Trebinja. Taj dogovor je i potpisan od tadašnjih predsjednika GBO i gradonačelnika Trebinja. Nažalost taj dogovor nije u cjelosti ispunjen. Tako je sa spiska ostalo 14 boraca nezaposleno. Pošto je ovo bilo 2014. godine do danas neki nažalost nisu među živima,a neki su se penzionisali.

Dogovorili smo se sa gradonačelnikom, direktorom Elektroprivrede Republike Srpske i načelnikom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu da se ta nepravda ispravi u junu prethodne godine i obećano nam je da će svi biti rješeni do 1.novembra.

Niko nije rješen i izlaskom našim u javnost gradonačelnik je to u sredstvima informisanja ocjenio kao politikanstvo.

Ja i danas stojim da niko ko se u ime GBO obratio medijima nije iznio ni jednu riječ koja je laž.

Oko 40 djece poginulih boraca koja nemaju zaposlenje je dogovoreno na naše insistiranje da se zaposle bez ikakvih pravljenja socijalne karte, a da se od 400 boraca koji su bez posla napravi jedna socijalna karta gdje bi se polako rješavali po prioritetima.

Nažalost ništa od toga nije realizovano sem što smo se kao komisija tri puta sastali i prilično napravili spisak prioriteta. Ono što danas želim istaći da mi nismo i nećemo odustati od tih zahtjeva a za njihovu realizaciju ćemo se boriti svim sredstvima. Poštovana gospodo to je nas iz rukovodstva dužnost i obaveza, a kako će to neko svatiti mi se na to nećemo osvrtati ni posustajati.

U izvještaju o radu takođe su navedeni a vama nisu prezentovani i naši zahtjevi koji su preko Koordinacionog odbora boračkih organizacija Istočne Hercegovine i organa BORS upućeni najvišem rukovodstvu Republike Srpske na protestu upozorenja i to:

– Da se obezbijedi zakonsko rješenje za izdvojeni status BORS

– Da svaki demobilisani borac dobija mjesečni borački dodatak, a prioritet da imaju nezaposleni demobilisani borci, da se osnovica reguliše zakonskim putem, da se povećaju lične i porodične invalidnine.

– Da NSRS i Vlada jasno definišu pomoć licima koja su osumljičena za navodne ratne zločine, ili se protiv njih vodi sudski postupak, kao i da se pomogne njihovim porodicama.Ta pomoć ne smije biti simbolična kao do sada.

– Da se demobilisanim borcima uplate doprinosi za ratni staž kako bi sutra imali pristojne penzije.

– Da se poštuje prioritet prilikom zaposlenja po Zakonu o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

– Da se sve isplate stave na trezor.

– Da se sva obilježavanja značajnih datuma iz Odbrambeno-otadžbinskog rata organizuju tako da se ukaže na ulogu srpskog borca, a ne da služe kao politička promocija.

– Da se sazove tematska sjednica NSRS na kojoj će se usvojiti način i dinamika rješavanja naših zahtjeva, a koji bi zajedno pripremili Vlada i BORS.

Ovo su neke naše aktivnosti koje su dostavljene i Odjeljenju za boračko invalidsku zaštitu ali ih vi nemate u svojim materijalima a mi iz GBO smatramo da je dobro da se upoznate.

Ne znam da li ste mogli razumjeti ove probleme ali sam siguran da jedan dio vas gospodo odbornici a posebno vi koji ste učesnici Odbrambeno-otadžbinskog rata a ovdje vas ima dosta sigurno razumijete da je stanje sa jednim djelom mojih i vaših saboraca vrlo teško i da je neophodna hitna reakcija onih koji su na čelu institucija.

I sada ko želi može ovo smatrati politikanstvom, ali mi nećemo odustati od naših zahtjeva.

Nadam se da ćete raspravu voditi u pravcu kako da poboljšate položaj demobilisanih boraca, kako da još bolje pomognete nama u GBO da ispunjavamo svoje ciljeve, kako da ne dozvolimo da su nam oni koji su založili svoje živote da bi sačuvali ovaj grad, našu Republiku Srpsku ne žive na granici ljudske egzistencije. Vjerujem i niko me ne može ubjediti ako postoji volja kod svih nas ovdje u našem Trebinju sve možemo riješiti. Ako ne postoji volja možemo samo jedni druge optuživati, prepucavati se, a od toga koristi nemaju oni koji su zaslužili mnogo više i nemojte se čuditi što im je svega dosta. Nije njima danas lako kad vide kako oni koji su mogli a nisu kad je bilo najpotrebnije danas žive mnogo bolje od njih, kad ih vide kako idu u Elektroprivredu, HET ili neke druge jake firme a oni odlaze da se prijave na biro.

Teško je to shvatiti onim koji nisu okusili makar jedan dan pravog rata pa vas molim a posebno vas koji ste mi braća po oružiju a ima vas i u poziciji i opoziciji i ja lično više poštujem jedan vaš dan proveden na položaju nego ovaj mandat koji imate, da budete jedinstveni u tome da pomognemo makar onim najugroženim.

Nemojte dozvoliti da jedan, samo jedan borac u ovom gradu bude gladan ili nema za lijek a vjerujte mi da ih ima dosta, ni sam nisam znao koliko dok nisam došao na ovo mjesto.

1 KOMENTAR

  1. Komandante sazovi postrojavanje brigade najbolje na parkingu u kasarni. Ako ne dodje ni 400 nezaposlenih ti na Bodiroge za ovcama ja na dnevnicu u Dubrovnik. Moglo bi i kao besmrtni puk ko je umro ili poginuo neka dodje neko umjesto njega. Ako dodje vise od 400 onda im dati ultimatum do iduceg postrojavanja. I onog sonju Savcica odhebati u troskocima. Cekati ima razloga samo zbog korone ali proci ce i ona

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име