Naslovna Hercegovina Profesor iz Gacka oduševio učenike

Profesor iz Gacka oduševio učenike

0

Mladi profesor matematike u Srednjoškolskom centru „Pero Slijepčević” u Gacku, Branko Čabrilo danas je u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata i veliku pobjedu srpske vojske darovao svim učenicima prvih razreda cvijet ramondu, koji predstavlja simbol završetka Velikog rata i postignutog mira.

Događaju je prethodio čas istorije od strane profesora Dragana Lažetića, koji je učenicima govorio o karakteru rata i ulozi srpskog naroda u Velikom ratu od 1914. do 1918. godine. Govoreći o tome profesor Lažetić je napravio poseban osvrt na opštinu Gacko u tom vremenu, navodeći najznačajnije događaje iz tog vremena kao i oslobođenje, koje je došlo u novembru 1918. godine. Učenike je tom prilikom pozdravio direktor SŠC „Pero Slijepčević”, Aleksandar Saša Purović.

Tom prilikom profesor Branko Čabrilo je izjavio:

„Imajući u vidu da sam prvi put razredni starješina, osjetio sam potrebu da učinim nešto za naše mlade sugrađane i buduće intelektualce. Da bi čovjek znao da korača u bućnost mora da zna za svoju prošlost . Srpski narod ne smije zaboraviti svoju žrtvu i veliki doprinos, koji je dao za vrijeme Prvog svjetskog rata. Zbog toga sam i došao na ideju da svakog učenika prvog razreda srednje škole darujem cvijetom ramondom, koji je kao što znate, simbol okončanja Velikog rata i pobjede Srba i njihovih saveznika iz Prvog svjetskog rata.
Profesor Čabrilo je predložio profesoru istorije Draganu Lažetiću i direktoru Puroviću da svake naredne godine svi polaznici prvog razreda srednje škole u organizaciji Nastavničkog vijeća na poklon dobijaju cvijet ramondu sa obavezom da u radnoj sedmici u kojoj se obilježava okončanje Prvog svjetskog rata nose pomenuti simbol.

Cilj nam je da svih narednih godina učenici SŠC „Pero Slijepčević“ u danima kada se obilježava završetak Velikog rata nose na svojim grudima cvijet ramondu u danima koji su posvećeni tom događaju. Na taj način ćemo razvijati nacionalnu svijest kod mladih naraštaja.”

U ime učenika obratila se Jana Antelj i pozdravila aktivnost, rekavši:

„Današnji događaj komentarišem veoma pozitivno. Smatram da bi trebalo da imamo što više ovakvih akcija. Pohvaljujem akciju profesora Čabrila i moram priznati da nas je sve oduševila.“

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име