Naslovna Hercegovina Proizvodnja ribe u Srpskoj iz godine u godinu sve manja: Trčimo poslijednji...

Proizvodnja ribe u Srpskoj iz godine u godinu sve manja: Trčimo poslijednji krug tvrde proizvođači

1
 Proizvođačima ribe u Srpskoj je, osim klimatskih promjena i nelojalne konkurencije iz FBiH, i pandemija nanijela veliku štetu, zbog čega će se na trpezama i ove godine naći manje pastrmke i šarana iz domaćih ribnjaka.

To pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je od početka godine do oktobra vrijednost više od 1.200 tona prodatih šarana i pastrmke u Srpskoj iznosila oko 8,5 miliona maraka, dok je lani prodato oko 600 tona više ove ribe.

– Prosječna cijena otkupa ove godine je 6,76 maraka po kilogramu, a učešće pastrmke u odnosu na šarana i ostale vrste ribe je povećano i iznosi oko 87 odsto – kazali su u Zavodu za statistiku.

Dodali su da je prošle godine vrijednost prodate ribe bila skoro 11,6 miliona maraka, te da je prosječna cijena iznosila 6,24 marke po kilogramu.

– U odnosu na prodaju u 2019. godini, to je za 1,1 milion KM manje – rekli su u Zavodu za statistiku, dodajući da se najveće količine ribe prodaju u posljednja tri mjeseca u godini.

Prema riječima proizvođača ribe u Srpskoj, izvjesno je da će i ova godina pratiti statističke trendove prethodnih godina u smanjenju ukupne proizvodnje. Vlasnik kompanije “Butreks ribarstvo” iz Trebinja Veljko Buđen, opisujući situaciju domaćih uzgajivača ribe, kazao je da “trče posljednji krug”.

– Nakon više od 20 godina bavljenja ovim poslom razmišljam da sljedeće godine prestanem da radim to. Sve što sam imao uložio sam u ribarstvo, a ništa mi se ne vraća, što pokazuje podatak da ću ove godine uzgojiti 300 tona ribe manje nego inače – rekao je Buđen.

Prema njegovim riječima, najteže mu pada nelojalna konkurencija iz FBiH.

– Federacija svoje proizvođače subvencioniše mnogo više nego što je situacija sa uzgajivačima u Srpskoj. Uzeli su nam tržište, poklopili nas, a kako ide i zatvoriće nas. Ovaj biznis ne može opstati bez pomoći države – istakao je Buđen, dodavši da su dažbine previsoke.

Predsjednik Grupacije udruženja proizvođača ribe Republike Srpske u Privrednoj komori RS Zoran Tepić rekao je da je pandemija najviše uticala na manje uzgajivače ribe, koji imaju specifičnu proizvodnju.

– Zbog mjera koje su donesene nisu mogli da se organizuju i zasnuju nove nasade kako bi imali kontinuiranu proizvodnju u ovoj godini, zbog čega imaju problema sa količinom proizvodnje – rekao je Tepić, koji je i direktor preduzeća “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj”.

On je dodao da im naruku nisu išli ni prirodni uslovi, kao što su velike vode i pojave bolesti riba, istakavši da neće biti značajnijeg razvoja u ribarstvu ukoliko proizvođači ne budu potpomognuti novim podsticajnim mjerama koje očekuju u narednom periodu.

Cijene

Zoran Tepić je istakao da su tanka ponuda, a velika potražnja digli cijene u nebesa, dodajući da je trenutna cijena otkupa kilograma pastrmke od 6,5 do sedam maraka, dok šaran košta oko šest maraka.

– Očekujemo da će zbog posta u narednom periodu skočiti cijene ove ribe. Potražnja će biti veća, a domaći kapaciteti su mali – rekao je Tepić, dodavši da u ribarnicama kilogram očišćenog šarana sada košta od osam do deset maraka, a pastrmke od devet do 10,5 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

1 KOMENTAR

  1. Velja Budjen koji je bio u svakoj vlasti od 91 se zali na los odnos vlasti i male podsticaje????

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име