Naslovna Hercegovina Trebinje Radnici ERS-a ogorčeni: Vi kradete, a mi nemamo osnovnih sredstava za rad

Radnici ERS-a ogorčeni: Vi kradete, a mi nemamo osnovnih sredstava za rad

0

Najnovija odluka Uprave Elektroprivrede Republike Srpske naljutila je zaposlene. Uprava planira da modernizuje i digitalizuje parking ispred sjedišta u Trebinju i za to plati oko 640.000 maraka, što je izazvalo ogorčenje sindikata koji tvrdi da se to realizuje dok radnici nemaju ni osnovna sredstva za rad.

Sindikat ERS-a ovu odluku u periodu kada se spremaju štrajkovi rudara u Gacku i Ugljeviku, ocjenjuje kao “biser”.

-Digitalizacija parkinga je najnoviji biser uprave, jer namamo mehanizaciju i rezervne dijelove pa se dovodi u pitanje proizvodnja 65 odsto energije u Republici Srpskoj. Tražimo da nas prevezete na posao, obujete, obučete, nahranite i da nam date zaradu koju smo ostvarili po Kolektivnom ugovoru, a onda vi ,,kraduckajte“-poručuju iz sindikata.

Dodaju da uprava ERS-a ne razumije njihove zahtjeve za povećanje plata, dok sa druge strane ulaže u objekte od kojih možda nikad neće biti nikakve koristi.

-Ogromna sredstva ulažu se u objekte koji će prve kilovate električne energije proizvoditi nekada, možda nikada, a postojeće rudnike i termoelektrane su zapostavili. Vi, gospodo, kradete. Kradete naše, kradete ono što smo mi zaradili, zato nema para za one koji su ih zaradili- optužuju sindikalci.

Parking 

Inače, tenderom za modernizaciju i digitalizaciju parkinga predviđeno je postavljanje automatske rampe na ulazu i izlazu, sa štampačem karata i kamerama za čitanje registarskih tablica.

Izvođać se mora obavezati i da montira opremu, programira, podesi i testira sitem, kao i da obuči zaposlene za rad i održavanje sistema.

Procijenjena vrijednost nabavke je 550.000 KM bez poreza, odnosno nešto preko 640.000 KM sa PDV-om.

Petrović: Bolje raspodijelite novac

Sa druge strane, generalni direktor ERS-a, Luka Petrović kaže za portal CAPITAL da postoji prostor za povećanje plata, ali da to zavisi isključivo od zavisnih preduzeća, a nikako od holdinga.

-Uprave zavisnih preduzeća moraju da konsoliduju svoje rashode i višak prihoda usmjere prema radnicima, a mi sa tim nemamo problem- kaže on.

Dodaje  da su rudnici i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku u odnosu na prošlu godinu, ove godine imali 30 miliona više prihoda, te da su sami odlučivali kako da taj novac rasporede.

-Moraju da se odluče gdje će novac usmjeravati. Da li u plate radnicima, nova zapošljavanja ili investicije u bolju pogonsku spremnost. Prostor postoji kroz izmjenu sistematizacije i nagrađivanjem najvrednijih radnika u odnosu na one koji se zaposle pa ne dolaze na posao, a nakon par mjeseci se iz proizvodnje sele u kancelarije- rekao je Petrović.

Kaže kako je zbog lošeg rada dva preduzeća u kojima se spremaju štrajkovi, ERS imao ogromne gubitke.

-Brojni ispadi na termoelektranama doveli su do toga da je ERS kao trgovac električnom energijom izgubila preko 110 miliona maraka. Vidljivo je da se mora  značajnije ulagati u pogonsku spremnost ali i istovremeno plaćati značajnije radnici angažovani na važnim poslovima- zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име