Naslovna Region Radnici hercegnovskih butika, zanatlije, cvjećari, zlatari, hoće na ulicu

Radnici hercegnovskih butika, zanatlije, cvjećari, zlatari, hoće na ulicu

0
DCIM100MEDIADJI_0073.JPG

Nakon saznanja iz medija da od njihovih zahtjeva prema Vladi nema ništa i nakon zalaganja Opštine Herceg Novi i predsjednika Katića da pomognu malu privredu, NVO „Novska butiga“ su odlučni da izađu na ulicu.

Oni su  predali zahtjev Centru bezbjednosti Herceg Novi za protrest i poručili da se do usvajanja zahtjeva neće povući sa ulica, isključivo sa svim zaposlenima i njihovim porodicama. O tome su upoznali i lokalnu samoupravu.

Kako saopštavaju, ni nakon više obraćanja Ministarstvima ekonomije i finansija, niti nakon više molbi i predloga, nijesu dobili ni odgovor.

-Smatramo da je naša Opština učinila svoj maksimum i svjesni smo da su “joj ruke svezane” za dalje, te vas ovim putem obavještavamo o našoj namjeri i pozivamo da nas podržite. Ovaj gest apsolutno nema nikakvu političku niti nacionalnu konotaciju, već zadnji pokušaj da prehranimo svoje i porodice naših zaposlenika- poručuju u dopisu čelnicima Opštine hercegnovski mali privrednici.

Podsjećaju da dugi niz godina pune državni budžet, svim vrstama poreza, „kriznim porezom od kojeg mrvicu vidjeli nisu u nastaloj krizi“:

– Sigurni smo, apsolutno sigurni da imamo pravo na to i apsolutno nas ne dotiče zlo vrijeme nastalo zbog šporke politike koja nas je unazadila pola vijeka unatrag – poručuju i od Vlade Crne Gore traže ispinjenje 4 zahtjeva.

Prvo, subvencije na zarade od januara 2021. god u 100% iznosu. Drugo, anuliranje poreza i doprinosa za period od prvog dana pandemije do njenog kraja, ne dozvoljavajući uslov je li plaćen mjesec- dva prije početka pandemije ili nije, i to za svakog radnika koji po sistematizaciji radnih mjesta obavlja radnu obavezu u ovoj opštini.

Treće, traže finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava za robu i za najam. Pod tim uslovima je država dobila sredstva EU isključivo za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća .

Četvrto, hitno traće da ih Vlada oslobodi opomena i prinudnih naplata banaka i ostalih institucija, posebno inspekcija i kazni! Jer, su kako kažu, dovedeni na rub egzistencije!

Dodaju da su svjesni teške epidemiološke situacije i da se ne žele miješati u odluke Ministarstva zdravlja, ali takodje naglašavaju da niti jedna država na svijetu nije učinila ovo svom narodu, što je učnila Crna Gora.

-Narod je gladan ljudi!!! Obavijestićemo EU i nadležne za ljudska prava u svijetu, jer mi ovako dalje ne možemo! Uzeto nam je pravo na rad, a očekuje se plaćanje svih dažbina. Priključili su nam se zanatlije, cvjećare, zlatari, svi smo zajedno u istom problemu, skupa sa Vama moramo sačuvati novsku privredu- poručuju iz NVO Novska butiga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име