Naslovna Hercegovina Radnici u turizmu ne mogu više: Hoćemo sastanak sa ministricom

Radnici u turizmu ne mogu više: Hoćemo sastanak sa ministricom

0

Turistički radnici traže hitan sastanak sa ministricom trgovine i turizma RS Suzanom Gašić i pomoć ovom sektoru koji je pred kolapsom.

Predstavnica radnika u turizmu Tatjana Mićević je kazala za BUKU da je ovaj sektor pred pucanjem, te da je neophodno da se pronađe rješenje za njih.

“Mi samo želimo da kao turistički radnici razgovaramo sa ministricom Gašić i da nam se pomogne na neki način. Upitna je cijela sljedeća godina, većina nas neće moći opstati. Još uvijek nas niko nije kontaktirao i mi se nadamo da će to biti što prije, još ove godine”, kaže ona.

Radna grupa u sklopu Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu je već uputila zvanični dopis ministarstvu trgovine i turizma RS i čekaju njihov odgovor.

Vlada RS je skoro donijela odluku da pomogneturističkim radnicima i ugostiteljima. Ali, onda je postavila uslove za ostvarivanje pomoći za period od prije pola godine koji malo ko od ugroženih privrednika može ispuniti.

Tada je Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „Horeca RS“ reako za naš portal da je cijeli ovaj vid subvencionisanja u startu osuđen na propast.

„Veoma malo će ljudi moći to da ispuni što oni traže. Nemoguće je da je neko imao pad prometa više od 40 odsto, a da pri tome nije otpuštao radnike. Oni su ovim uslovima potpuno obesmislili tu pomoć. Bilo ko da je imao preko 40 odsto pad prometa morao je da otpusti radnike, jer ne trebaju mu i nije mogao da ih isplaćuje. A sa druge strane, niko iz Vlade nije davao nikakve znake o pomoći takvim privrednicima. I sad kad su se odlučili da kao nešto urade, stavili su takve uslove da skoro niko neće ni konkurisati“, rekao je Tatić.

On kaže da su iz udruženja HORECA u više navrata ukazivali na probleme ovih sektora privrede i kako ih riješiti, ali niko nije imao razumijevanja u Vladi za njih.

„Mi smo imali prijedloge da se cijelom ovom ugostiteljskom sektoru, zajedno sa hotelijerima i agencijama otpišu doprinosi do šest mjeseci da bi mogli zadržati radnike. Ipak, oni su to odmah odbili. U stvari, oni ništa od onog što smo im predlagali nisu uvažili. Nisu saslušali prijedloge nas koji direktno trpimo štetu, već su odlučili da nam kao pomognu na neki njihov način, koji ne prati realno stanje”,rekao je Tatić.

Buka

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име