Naslovna Republika Srpska Radnici u ugostiteljstvu skeptični po pitanju obećane pomoći Vlade RS

Radnici u ugostiteljstvu skeptični po pitanju obećane pomoći Vlade RS

0

Radnici u ugostiteljstvu pitaju sindikat šta je učinio da zaštiti njihova prava u ovom momentu, dok sindikalci poručuju da su mjere Štaba opravdane i da je Vlada obezbijedila bruto plate zbog zatvaranja kafića.

Oni su skeptični po pitanju pomoći obećanoj tom sektoru nakon sastanka predsjednice Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića s predstavnicima udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcijom frizera i kozmetičara Zanatskopreduzetničke komore.

Do sastanka je došlo nakon protesta ugostitelja u ponedjeljak, jer im je zabranjen rad zbog pogoršane epidemiološke situacije, a najavljeno je i da će razgovor biti nastavljen sutra.

– Ovo je samo kupovina vremena. Kada ćemo da počnemo da radimo, ne znamo. Ako ne budemo otvoreni do kraja sedmice, ljudi će imati i psihičkih problema, jer nisu sigurni da država može da im pomogne. Postavljamo pitanje sindikatu RS koliko su učinili da zaštite prava radnika u doba pandemije – kaže predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu Željko Tatić.

Napominje da ugostitelji poštuju epidemiološke mjere, odgovorni su prema sebi i gostima i nisu izvor zaraze.

Podržavamo mjere Vlade i Štaba u potpunosti jer treba sačuvati živote ljudi, poručuju iz Sindikata trgovine i ugostiteljstva.

– Kada vidimo kakva je situacija u bolnicama zbog virusa korona, ne možemo odmah skakati i bosti oči državi. Država je reagovala kako je moguće u ovom momentu. Biće uplaćene bruto plate ljudima koji neće raditi. To je prva mjera, a od idućeg ponedjeljka videćemo kakva će situacija biti. Mi smo za to da se počne raditi čim se stvore uslovi – govori predsjednik sindikata Goran Savanović.

Sindikat smatra da je Vlada u ovom momentu odreagovala kako treba, a oni će se, kažu, dalje uključivati po potrebi.

– Poslodavci su prvi koji se bore za zaposlene i svoj status, nas niko nije zvao na pregovore, ali tu smo da zaštitimo interese radnika. Naš rad je kontinuiran, imamo kontakte s ministarstvom; ako se neko jedan dan nije pojavio na televiziji ne možemo reći da ne radi. Prvenstveno ne želimo da se politika miješa u rad sindikata – zaključuje on.

Iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću nakon sastanaka saopštene su precizne mjere podrške privrednicima u Srpskoj, kojima je zbog pogoršane epidemiološke situacije zabranjen rad. Poslovni subjekti čiji rad zaključcima Štaba za vanredne situacije bude zabranjen mjesec dana, ostvaruju pravo na isplatu minimalne plate i pripadajuće poreze i doprinose. Subjekti kojima je rad zabranjen manje od jednog mjeseca imaju pravo na podršku definisanu isplatom poreza i doprinosa za zaposlene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име