Naslovna Hercegovina Trebinje Rasvjeta na stadionu „Leotara“ najavljuje „buru“ na sutrašnjoj sjednici?

Rasvjeta na stadionu „Leotara“ najavljuje „buru“ na sutrašnjoj sjednici?

0

Pred odbornicima trebinjske Skupštine sutra će se, između ostalog, naći izmijenjena odluka o finansiranju nabavke reflektora na stadionu „Police“, a sudeći prema prvim reakcijama, ovaj dokument mogao bi izazvati burnu raspravu na sutrašnjem zasjedanju.

Tim povodom, danas su odbornici Liste za pravdu i red održali konferenciju za novinare, sa koje su poručili da neće podržati, kako su rekli „pljačku narodnog novca“. Oni su pozvali i predlagača da povuče ovu tačku sa dnevnog reda sjednice.

– Već prošle godine dali smo 300.000 KM i umjesto sa još 550.000 KM ove godine da se završi ta javna nabavka, mi imamo 1.140.000, a dogodine još 815.000 KM, što je u zbiru 2.255.000 KM. Postavlja se pitanje koliko će novca otići u vjetar i gdje će završiti novci? Imam podatke da se istovremeno u Posušju, na stadionu „Mokri dolac“ rade reflektori koji će iznositi svega 1.500.000 KM. Zbog čega su naši reflektori toliko skuplji? Osim toga, opština Posušje će dati svega 212.000 KM, a naš grad izgleda preko 2.000.000 KM. Sramotno je ako se ova odluka usvoji i ako ovoliko novca nestane iz budžeta građana Trebinja – poručio je novinarima odbornik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović uporedio je vrijednost reflektora na „Policama“ sa onima, koji su postavljeni na „Marakani“.

– Cijena novih Filipsovih reflektora sa semaforom, kad je „Zvezda“ počela da igra Ligu šampiona iznosila je svega 500.000 evra. Nevjerovatno je da u Trebinju osvjetljavanje malog stadiona Police sa 5.000 maksimalno, nema ni toliko stolica, košta tri puta skuplje nego „Marakana“ koja ima oko 60.000 stolica i to je najveći stadion u regionu – poručio je Vukanović i podsjetio da su i zbog izgradnje atletske staze na stadionu Police svojevremeno podnijeli krivične prijave, koje namjeravaju da obnove.

Vukanović tvrdi da se na ovaj način „izvlači novac za kupovinu glasova i finansiranje predizborne kampanje“.

– Jeste ulje u RS poskupjelo i najskuplje je u regionu, košta šest KM, ali nemoguće je i da umjesto vode stavljaju ulje u beton, da se, za četiri stuba i za malo žica i rasvjete koja tamo treba da se ugradi na Policama, potroši 2.200.000 KM – poručio je Vukanović.

Iz Liste za pravdu i red najavili su radikalnije poteze, krivične prijave i proteste ukoliko odbornici sutra usvoje spornu odluku.

U novoj Odluci o načinu finansiranja nabavke reflektora za potrebe stadiona Police u Trebinju, koja sutra treba da se nađe pred odbornicima, a čiji je predlagač gradonačelnik Mirko Ćurić u obrazloženju stoji da je nakon provedenog postupka javne nabavke dostavljena ponuda znatno veća od procijenjene vrijednosti sredstava predviđenih prvobitnom odlukom. U obrazloženju nove odluke tako je navedeno i da je razlog za povećanje cijena znatno poskupljenje svih materijala neophodnih za izgradnju odnosno postavljanje reflektora.

– Okolnosti koje su uticale na ovakav ishod događaja cu poremećaj cijena na tržištu roba, usluga i radova, a posebno iz razloga što u predmetnoj nabavci dominiraju materijali čelik, elektro materijali i drugo, koji su trenutno na tržištu višestruko skuplji u odnosu na prethodni period. U sklopu predmetne nabavke, pored rasvjetnih tijela koje donira Fudbalski savez BiH, Grad Trebinje je, takođe, predvidio nabavku i dodatnog broja rasvjetnih tijela, kako bi ispunio uslove i za viši rang takmičenja, što je dodatno povećalo cijenu nabavke –  navedeno je su u obrazloženju odluke, gdje stoji i „ukoliko se u periodu realizacije ove Odluke obezbjede sredstva za ovu namjenu iz drugih izvora finansiranja, korigovaće se iznos finansiranja iz budžeta Grada Trebinja”.

U odluci dalje piše da „ukoliko se ne obezbijede dodatna sredstva do predviđenog roka, posljedica istog bi bila nemogućnost izvršenja radova za izgradnju reflektora na stadionu Police, što bi u konačnici predstavljalo gubitak licence FK „Leotar“ za nastupanje u Premijer ligi BiH“.

Sjednica Skupštine grada zakazana je za sutra u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име