Naslovna Hercegovina Gacko RiTE „Gacko“ oko ponoći nastavlja sa radom

RiTE „Gacko“ oko ponoći nastavlja sa radom

0

Nakon dvodnevnog prekida Termoelektrana „Gacko“ noćas oko ponoći trebalo bi da nastavi sa radom ukoliko ne bude nepredviđenih tehničkih ispada, saznajemo u Elektroprivredi Republike Srpske. Nadležno ministarstvo od rukovodstva rudnika i termoelektrane očekuje da riješe postojeće probleme, jer su dvije termeolektrane baza energetskog sistema Srpske.

Јučerašnji prekid u radu Termeolektrane Gacko nastao je zbog lošeg kvaliteta uglja, usljed velikih padavina, a ne zbog njegovog nedostatka, rečeno nam je iz Elektroprivrede. Ministar ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je u Gacku bio prije nekoliko dana, kaže da je tada dobio uvjeravanja da je elektrana stabilna i da ima 60 hiljada tona uglja zalihe.

– Očigledno je da su velike kiše uticale na kvalitet uglja i da je to blokiralo proces. Morao se dodavati mazut da bi se poboljšala kvaliteta uglja – rekao je Đokić.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red i poslanik u Narodnoj skupštini još juče je pred zgradom Elektroprivrede govorio da je Teromelektrana ostala bez uglja, pozivajući rukovodstvo na odgovornost.

– Obrušilo se jalovište koje je zatrpalo rudnik. Elektrana je ostala bez uglja, bacaju se stotine, hiljade tona mazuta zato što ugalj ne valja. Ljeti se kopa ugalj, a ne sad po kiši i snijegu – istakao je Vukanović.

Nije prvi put da zbog lošeg kvaliteta uglja rad Termoleketrane bude doveden u pitanje. Ministar Đokić uzda se u menadžment.

– Od menadžmenta očekujem da probleme riješe na odgovoran način, to je njihov zadatak – dodao je Đokić.

RTRS je od direktora Rudnika i Termoelektrane Gacko Miodraga Šešlije očekivao odgovor, ali osim što je indirektno potvrdio da će elektrana noćas ponovo raditi, i ovog puta je odbio dati izjavu.

Termoelektrane Ugljevik i Gacko najveći su proizvođači struje u Srpskoj i stubovi su na kojima počiva energetski sistem, ali riječ je o davno prevaziđenim i dotrajalim pogonima. Zato je angažovan poseban stručni tim čiji je zadatak da uradi analizu i rudarskih i proizvodnih objekata kako bi se mogle raditi pouzdane procjene o njihovom daljem radu, istakao je ministar Đokić.

RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име