Naslovna Izdvajamo RS izgubila skoro 10 000 ljudi: U prošloj godini duplo više umrlih...

RS izgubila skoro 10 000 ljudi: U prošloj godini duplo više umrlih od rođenih

0
FOTO: Jadran Trebinje
Unazad tačno dvije decenije Srpska je na razlici broja rođenih i umrlih izgubila skoro 84.000 ljudi, a riječ je o periodu u kojem, ni u jednoj godini, nismo imali više novorođenih od preminulih.

Ubjedljivo najveća razlika između nataliteta i mortaliteta od 2002. zabilježena je lani, kada su u RS, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, preminule 19.002 osobe, dok su na svijet došle 9.274 bebe!

– U odnosu na godinu ranije, broj živorođene djece u 2021. godini bio je veći za 113, dok je broj preminulih bio veći za 2.420 – saopštili su iz ovog zavoda.

To znači da je, u odnosu na pretprošlu godinu, broj rođenih porastao za 1,2 odsto, a broj umrlih za čak 14,5 odsto. U suštini, lani smo imali duplo više umrlih od rođenih, što su zabrinjavajući demografski pokazatelji. Demografi odavno upozoravaju da su u Srpskoj svi demografski trendovi godinama negativni, što predstavljaju ozbiljan nacionalni, strateški i ekonomski problem.

Ono što bi mlade ljude u većoj mjeri motivisalo da se odluče na ostanak u ovoj državi i na roditeljstvo jeste da imaju stabilne i solidno plaćene poslove, te da im se, ako nisu zbrinuti u tom pogledu, pomogne u rješavanju stambenog pitanja – poručuju demografi.

Podsjećaju da je 2002. broj umrlih prvi put premašio broj rođenih, te da je ovaj trend nastavljen do danas.

– Već tada je trebalo početi raditi na populacionim i pronatalitetnim politikama. Istovremeno, povećava se i stopa smrtnosti u BiH i Srpskoj, a  najveći broj umrlih imali smo lani, u odnosu na sve ranije godine. Smanjeno rađanje, povećano starenje i produženi životni vijek najviše su uticali na povećanu smrtnost – objašnjavaju demografi. Vodeći uzrok smrti u Srpskoj lani su bile bolesti krvotoka. Od ukupnog broja umrlih, oko 38 odsto umrlo je od ovih bolesti. Žene umiru od bolesti krvotoka za 10,9 odsto više od muškaraca. Sljedeći vodeći uzrok smrti svrstan je u grupu šifara za posebne namjene, u koju se ubraja i kovid 19. Od ukupnog broja umrlih u Republici Srpskoj, oko 20,2 odsto ili 3.846 umrlih je u ovoj grupi, u kojoj je smrtnost muškaraca za 15 odsto veća nego smrtnost žena.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име