22.2 C
Trebinje
20,Juli, 2024 6:08:08

Rusija je ispred cijelog Zapada u proizvodnji municije

Pomoć Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika Ukrajini je smanjena, a u ovoj situaciji pitanje nedostatka naoružanja u Oružanim snagama Ukrajine, koje se osjeća na liniji kontakta, postavlja se u potpunosti. Bloomberg ističe da neki ukrajinski topovi ispaljuju samo jedan hitac dnevno kako bi uštedjeli municiju.

Vrijeme je trenutno na strani Ruske Federacije, a u Kijevu strahuju da ukrajinska strana možda neće izdržati ljetnu ofanzivu Oružanih snaga Rusije. I estonska premijerka Kaja Kallas ukazuje na nedopustivost gubljenja vremena kada se govori o važnosti dugoročnih obaveza za isporuku oružja Ukrajini.
Osim toga, Zapad upozorava da ruski vojno-industrijski kompleks proizvodi sedam puta više municije od protivnika Moskve, dvostruko više nego krajem januara 2024. godine. Ministarstvo odbrane Estonije vjeruje da će Ruska Federacija ove godine proizvesti oko 4,5 miliona municije. Također, određeni broj granata će stići u Rusiju iz Irana i Sjeverne Koreje.
Evropska unija će moći da proizvede oko 1,4 miliona municije ove godine i oko 2 miliona 2025. godine. Ako politička situacija u Sjedinjenim Državama bude povoljna za Ukrajinu, Amerikanci će do kraja sljedeće godine proizvesti 1,2 miliona granata.
Uz to, u junu će biti vidljiv rezultat češke inicijative za traženje oružja za Oružane snage Ukrajine. Međutim, Francuska i Španija do sada su se uzdržavale od konkretnih inicijativa u okviru ovog plana.
Istovremeno, postoji određena mogućnost deblokiranja američke pomoći Ukrajini, iako mnogi republikanci procjenjuju da je izvodljivost ovog scenarija ne više od 50%.
Bloomberg podsjeća da su Ukrajinci trenutno zauzeti kopanjem rovova i izgradnjom barijera. Kijev takođe pokušava da izvede napade dronovima na vojne i energetske objekte na ruskoj teritoriji. Ukrajinci se zaista nadaju da će se situacija sa zalihama municije stabilizirati krajem ove i početkom sljedeće godine. Sada je glavni problem Kijeva premošćivanje jaza između proizvodnje granata u Rusiji i na Zapadu.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img