Naslovna Izdvajamo Ruska reakcija na sankcije: Međunarodna svemirska stanica može pasti

Ruska reakcija na sankcije: Međunarodna svemirska stanica može pasti

0

Najava američkih sankcija Rusiji izazvala je oštru reakciju direktora ruskog svemirskog programa Dmitrija Rogozina. On je zapretio da sankcije mogu prekinuti partnerstvo Rusije sa NASA-om i dovesti do propasti Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Američki predsednik Džo Bajden najavio je nove sankcije kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini, tvrdeći da će sankcije uništiti rusku avio industriju i svemirski program.

Kao odgovor, Rogozin  je objavio seriju pretećih tvitova o tome kako bi sankcije mogle da utiču na program MSS. On je istakao da bi bez Rusije Međunarodna svemirska stanica mogla da se sruši na Sjedinjene Američke Države ili Evropu.

„Ako blokirate saradnju sa nama, ko će sprečiti Međunarodnu svemirsku stanicu tešku 500 tona da padne na Sjedinjene Države ili… Evropu? MSS ne leti iznad Rusije, tako da su svi rizici na vama“ napisao je Rogozin.

Kako prenosi dnevnik.hr, Međunarodna svemirska stanica se sastoji od dva glavna dela koji ne mogu funkcionisati jedan bez drugog. Ruski deo ne može da funkcioniše bez energije koju proizvodi američki deo stanice. Sa druge strane, američki deo ne može funkcionisati bez pogonskog sistema na ruskom delu stanice.

Rogozin je dodao da Bajdenovi saradnici treba da provere da li onaj ko uvodi sankcije ima Alchajmerovu bolest. On je upozorio da bi sankcije mogle da im „padnu na glavu“ i to ne u prenesenom značenju.

NASA je izjavila da nastavlja da radi sa svim partnerima, uključujući ruski „Roskosmos“. Rogozin je na ovo odgovorio da će Rusija pažljivo razmotriti situaciju pre nego što donese detaljan odgovor.

Četiri NASA, jedan evropski i dva ruska kosmonauta su trenutno u Međunarodnoj svemirskoj stanici i redovno komuniciraju, prenosi Daily Mail.

U američkom Kongresu je izražena zabrinutost o uticaju koji bi sukob u Ukrajini mogao da ima na Međunarodnu svemirsku stanicu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име