Naslovna Izdvajamo Samo 200 mladih u trci za 500 uniformi Oružanih snaga BiH

Samo 200 mladih u trci za 500 uniformi Oružanih snaga BiH

0

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH, a koji je otvoren krajem prošlog mjeseca, do petka se prijavilo tek oko 200 zainteresovanih, saznaju „Nezavisne novine“.

S obzirom na to da imamo poprilično visok stepen nezaposlenosti, nekada je ovo zanimanje bilo dosta primamljivo, a za dosadašnji, skroman odziv, u Ministarstvu odbrane BiH imaju objašnjenje.

„Oglas ostaje otvoren do 24. aprila i iz dosadašnjeg iskustva najveći broj prijava je u drugom dijelu roka za prijavu“, rečeno je za „Nezavisne novine“ iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, donekle i nije iznenađujući ovakav zasad slab odziv, ako se u obzir uzme da je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, posljednja sindikalna potrošačka korpa koštala 2.389 KM, te se taj podatak uporedi s platom koju je moguće zaraditi u uniformi.

„Prosječna neto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu (prvi vojnički čin OR-1), u januaru je bila 717 KM, dok je prosječna bruto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu, u istom mjesecu bila 1.230 KM“, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ipak, ko dobije posao u Oružanim snagama BiH, pored plate, može računati i na plaćeni topli obrok i regres.

„Topli obrok iznosi osam KM za svaki dan proveden na poslu, a takođe imaju pravo i na naknadu prevoza. Naknada za prevoz zavisi od udaljenosti mjesta službe od mjesta prebivališta i utvrđuje se u skladu s Odlukom SM BiH o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz s posla u institucijama BiH“, pojasnili su iz Ministarstva odbrane BiH u izjavi za „Nezavisne novine“.

Osim toga, kako dodaju, profesionalna vojna lica – vojnici imaju pravo i na regres. Iz Ministarstva odbrane BiH, podsjetimo, ranije su objavili da je u pitanju javni oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

„To će ovoj populaciji osigurati stalan i siguran posao, profesionalnu karijeru i mogućnost napredovanja u Oružanim snagama BiH“, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su dodali, na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa.

Testiranja kandidata biće obavljena u centrima za regrutovanje u Sarajevu – kasarna „Rajlovac“, u Banjaluci – kasarna „Kozara“, Čapljini – kasarna „Božan Šimović“ i Tuzli – vojna baza „Aerodrom Dubrave“.

„Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju s najuspješnijim kandidatima i poslije završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku“, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име