Naslovna Hercegovina Sanacija dijela puta prema Herceg Novom do kraja marta

Sanacija dijela puta prema Herceg Novom do kraja marta

0
Izvor:
Radnici su pismo uputili načelniku opštine Gacko i predsedniku SO
Radnici su pismo uputili načelniku opštine Gacko i predsedniku SO

Dio puta na pravcu Meljine – Petijevići iznad Kotobilja, nakon mjesec otkako je odvaljeno 30-ak m putne trake, trebalo bi da bude vraćen u prvobitno stanje do kraja marta, a radovi bi trebalo da počnu najvjerovatnije za desetak dana. To je Radiju Jadran potvrđeno iz firme – koncesionara puta, Univerzal Monte.

Posao je povjeren kotorskoj građevinskoj firmi, Briv construction, čiji je dio mehanizacije trenutno angažovan na  javnoj garaži ispred zgrade Opštine Herceg Novi. Sa Brivom bi Univerzal Monte narednih dana trebalo da potpiše ugovor o izvođenju radova, odnosno kako ističu o “trajnoj sanaciji problema” na tom dijelu puta:

“Tačan datum završetka radova, kao i odgovor na pitanje da li će biti neophodno privremeno zatvoriti dionicu puta kod Kotobilja i saobraćaj preusmjeriti na obilaznicu, znaćemo do kraja nedjelje do kada Briv Construction treba da pripremi i predloži nadzoru organizaciju gradilišta”, pojasnio je predstavnik koncesionara, Đorđe Vlaović.

Priznaje da su “propust” prilikom izgradnje puta, kako dodaje, “očigledno napravili  u kompaniji Univerzal Monte doo, koja je  finansirala izgradnju puta Meljine – Petijevići, zatim Prijedor Putevi,  izvođač radova, zajedno sa IG Institutom iz Trebinja, koji je angažovan kao nadzor”, zajedno sa “nadležnim opštinskim službama zaduženim za kontrolu i nadzor”. Zato su obezbijedili dodatnu stručnu podršku, ukazujući i na druge uzroke odronjavanja:

“Problem sa odronom zemljišta se ponavlja tako da smo, za trajno rješenje, ovog puta angažovali stručnjake sa Građevinskog fakulteta u Beogradu koji su uradili projekat sanacije i biće angažovani kao nadzor. Situacija sa odronom na Kotobilju dijelom je posljedica i saobraćanja kamiona sa većim osovinskim opterećenjem od dozvoljenog, na što smo nadležnima u Opštini Herceg Novi ukazivali više puta”, dodao je Vlaović.

On nije precizirao kolika je dozvoljena nosivost teretnih vozila, kao ni koliko će koštati sanacija puta.

Bez infromacije o mogućem ukidanju putarine

Radio Jadran nije dobio povratnu informaciju o toku “pregovora” o eventualnom ukidanju putarine na ovom pravcu, kao ni oko ustupanja  koncesije lokalnoj upravi ili Vladi, koji traju više od tri godine. Posljednji put javno, o ovoj temi, kratko se izjasnio ambasador BiH u Crnoj Gori, Branimir Jukić prilikom otvaranja spomen obilježja Zuku Džumhuru i Tvrtku i Kotromaniću, 15. decembra prošle godine u centru grada:

Podsjetićemo, put Meljine – Petijevići otvoren je 2009.godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina “Univerzal Monte” treba put da vrati Opštini. Presudom Osnovnog suda u Herceg Novom početkom maja 2014. god, za pokretanje klizišta na Podima kao glavni uzrok naznačena je izgradnja dionice Meljine – Petijevići. Firmi “Prijedor putevi”, kao izvođaču naloženo je da plati 30.000 eura, a Radenku Crnogorcu, kao odgovornom licu određen je sedmomjesečni pritvor.

Izvor: Radio Jadran

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име