Naslovna Izdvajamo Saznajemo: Branislav Zeljković podnosi ostavku

Saznajemo: Branislav Zeljković podnosi ostavku

0

Branislav Zeljković najvjerovatnije će podnijeti ostavku na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo RS, nezvanično saznaje Mondo.

Ostavka Zeljkovića trebalo bi da se nađe uskoro i na sjednici Vlade RS.

„On je lično, pismeno i usmeno, obavijestio rukovodstvo stranke o takvoj svojoj odluci. Bilo je onih koji su se složili sa tim, prije svega zbog njegovog dobra, da se odmori i posveti svojoj porodici ali i daljem toku odbrane, ali i onih koji su smatrali da ne treba to raditi. Usmeno je obavijestio i premijera RS Radovana Viškovića“, kazao je za Mondo dobro obaviješten izvor iz „Ujedinjene Srpske“, čiji je Zeljković član.

Jučerašnje informacije da bi se Zeljković navodno trebao vratiti u direktorsku fotelju nakon izlaska iz pritvora, a s obzirom na to da ga je Vlada RS ranije udaljila sa ovog mjesta sve dok je u pritvoru, izazvale su burne reakcije.

Osim opozicionih stranaka, na ovu informaciju reagovali su i iz Republičkog javnog tužilaštva RS koje vodi istragu protiv Zeljkovića i drugih, uz ocjenu da bi to bila “očigledna podrška vlasti licima koja se procesuiraju za krivična djela”.

Međutim, nezvanično saznajemo da je Zeljković u međuvremenu odlučio da se sam povuče sa ove pozicije.

Da je o ovome bilo riječi među stranačkim rukvodostvom, za Mondo je potvrdio potpredsjednik stranke i šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS Kostadin Vasić.

„Zgrožen sam ponašanjem opozicije u RS i pojedinih medija, koji čovjeku nisu dali ni sedam dana da se odmori i bude sa svojom porodicom, nego se odmah obrušili sa kritikama kako se vraća na mjesto direktora i slično. A to nije tačno. Našao se u klinču između pozicije i opozicije, a radi se o moralnoj osobi, mladom stručnjaku koji još nije dobio priliku ni da se brani. On će vjerovatno i sam informisati javnost o tome da nema namjeru da se vrati na poziciju direktora Instituta“, kazao je Vasić za Mondo.

Zeljković je iz pritvora izašao 16. februara ove godine, nakon pet mjeseci provedenih iza rešetaka.

“Odmah po izlasku, prenio je sva ovlaštenja na zamjenike direktora i uzeo godišnji odmor”, kazao je za Mondo izvor iz stranke.

Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i sumnjiči se za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja.

U akciji MUP-a RS, a po nalogu Republikog tužilaštva, tada su uhašeni i direktor firme „Procontrol“ Banjaluka Slavko Bojić, direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme „Travel for fun“ Saša Marković.

Svi su pušteni da se u nastavku postupka brane sa slobode.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su, koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije izvazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, prilikom provođenja postupaka javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet RS u znatnom iznosu.

“Doveli su u opasnost živote i zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika koji su bili korisnici medicinske opreme (odijela i maski), a za koju je utvrđeno da nije bila za medicinsku upotrebu, niti je kao takva pružala odgovarajuću zaštitu od virusa”, istakli su ranije iz tužilaštva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име