Naslovna Hercegovina Gacko SDS Gacko traži od načelnika Milinkovića odgovore u skladu sa ZOSP-i

SDS Gacko traži od načelnika Milinkovića odgovore u skladu sa ZOSP-i

0

SDS Gacka je uputio načelniku Ognjenu Milinkoviću zahtjev u kojem se u skladu sa Zakonom o slobodi pristupu informacijama traži odgovor na 12 pitanja vezano za investiciju grijanja u opštini za koju je nezvanično potrošeno preko 340.000 KM.

Obzirom da je načelnik Gacka prilikom promocije ove investicije izbjegao da transparentno prezentuje informacije odbornicima o samoj investiciji, a cijelu stvar je pokušao da pokrije izložbom slika sa fotografijama kotlova, cijevi i radijatora, SDS Gacka mu se obratio i zatražio relevantne informacije. Saopštenje prenosimo u cjelini:

„Poštovani gospodine načelniče, kao što Vam je poznato Opština Gacko je u decembru mjesecu 2022. godine potpisala ugovor o javnoj nabavci radova sa preduzećem Grijanjeinvest DOO Pale za nabavku radova – Izgradnja kotlovnice i postrojenja za grijanje u zgradi opštinske uprave Gacko.

Pomenuti radovi počeli su krajem januara 2023. godine te završeni krajem mjeseca aprila iste godine.

Nemojte nam zamjeriti ako primijetimo da je period izvedenih radova bio u jeku zimske sezone što je dosta neobično sa aspekta organizacije rada zaposlenih u opštinskoj administraciji.

11.maja 2023. godine Opština Gacko u saradnji sa Grijanjeinvest DOO Pale, održala je prezentaciju izvedenih radova „Izgradnje kotlovnice i postrojenja za grijanje“ koja je očigledno bila namijenjena za lokalne funkcionere opštine Gacko kao i odbornike u Skupštini opštine. Na samoj prezentaciji koja je, uzgred budi rečeno sama po sebi dosta specifična, istaknuto je da su nadležni otvoreni da odgovore na svako pitanje te da ništa nema skriveno i da su u cilju transparentnosti spremni da javnosti saopšte sve potrebne podatke koji se tiču samog projekta.

Samim tim koristimo priliku da u skladu sa članom 9, 11 i 14 Zakona o slobodi pristupa informacijama dostavite informacije koje predstavljaju podatke od javnog interesa.

Imajući u vidu zakonom definisane odredbe kao i jasno iskazanu namjeru investitora i izvođača radova prilikom prezentacije izvedenih radova od 11.maja 2023. godine koja je održana u zgradi opštine gdje je ozvaničen završetak radova i puštanje grijanja u rad, tražimo da nam dostavite sledeće informacije:

 1. Koliko iznosi cijena ukupnih radova u vezi navedenog projekta ?
 2. Koliko iznosi cijena radova koja se odnosi na osnovnog izvođača radova a kolika se cijena radova odnosi na podizvođače koji su učestvovali u izvođenju radova po drugom osnovu?
 3. Koliko iznosi ukupna površina objekta na kojoj su radovi izvođeni? Tražimo da nam jasno navedete o kojoj površini se radi kada je u pitanju zgrada opštinske administracije a o kojoj se površini radi kada je u pitanju zgrada JU Kulturno-sportskog centra (Kino-sala)?
 4. Tražimo da nam navedete proizvođača kotlova, preciznu snagu istih i količinu (broj komada kotlova) i po kojoj su cijeni navedeni kotlovi plaćeni?
 5. Koliko iznosi ukupna dužina bakarnih cijevi za grijanje? Tražimo i da nam tačno kažete o kojim profilima (debljini) bakarnih cijevi za grijanje se radi i koliko iznosi cijena navedenih cijevi?
 6. Ko je proizvođač radijatora koji su ugrađeni, koje su njegove karakteristike, o kojem se tačno broju radijatora radi i koliko iznosi cijena navedenih radijatora?
 7. Koji su radijatorski ventili korišteni, koje količine su u pitanju i po kojoj cijeni su plaćeni?
 8. Da li je bilo i nekih drugih predračunskih i izvedenih radova i koliko su oni taksativno koštali?
 9. Da li je bilo izvedenih radova u JU Kulturno-sportskom centru (Kino-sala) i ako jeste o kojim radovima se radi i po kojoj cijeni su radovi izvedeni?
 10. Koliko su koštale usluge nadzornog organa koji je kontrolisao kvalitet izvedenih radova?
 11. Da li je na izvedene radove data garancija i o kom roku trajanja garancije je riječ?
 12. Šta se dogodilo sa demontiranim odnosno starim sistemom za grijanje? Koliko je koštala njegova demontaža i da li ga je opština Gacko prodala a ako jeste po kojoj cijeni?

Još jednom napominjemo da su investitor i izvođač radova prilikom prezentacije novog sistema za grijanje, funkcionerima opštine Gacko i odbornicima SO-e Gacko saopštili da insistiraju na transparentnosti pa bi Vas u skladu sa vašim proklamovanim vrijednostima ali i Zakonom o slobodi pristupa informacijama najiskrenije zamolili da nam taksativno odgovorite na svako postavljeno pitanje.

OO SDS Gacko.“

ISTOK

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име