Naslovna Republika Srpska Šeranić: U Republiku Srpsku stižu ruske vakcine „Sputnjik V“

Šeranić: U Republiku Srpsku stižu ruske vakcine „Sputnjik V“

3
Izvor: Foto:

Republika Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv virusa korona ruske proizvodnje „Sputnjik V“, rekao je za rusku državnu agenciju RIA Novosti ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

„Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi“, objasnio je ministar Šeranić. 

Ovlašćeni dobavljač mora nadležnim organima podnijeti zahtjev za izvoz vakcine u Republiku Srpsku, a prva serija mora biti poslata na pregled Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi dobijanja dozvole za uvoz i upotrebu.

„Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu. Tada će se dopunjavati kako se šire“, rekao je ministar agenciji RIA.

Šeranić je naglasio da će vakcina biti besplatna za stanovništvo Republike Srpske.

Prema planu vakcinacije, u prvoj fazi vakcinacije će dobiti zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima. 

Šeranić je ukazao  da su svi uslovi za skladištenje i upotrebu „Sputnjika V“ obezbijeđeni u RS, a Institut za javno zdravstvo u Banjaluci biće odgovoran za imunizaciju.

(Buka)

3 KOMENTARA

 1. I was pretty pleased to discover this website.
  I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!!

  I definitely appreciated every part of it and
  I have you book marked to check out new things in your website.
  0mniartist asmr

  0
  0

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име