15.2 C
Trebinje
22,Maj, 2024 10:28:55

„Situacija sve teža“: NATO strahuje da će Rusija nastaviti ofanzivu u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da će odugovlačenje sa isporukama zapadne municije Kijevu omogućiti Rusiji da nastavi ofanzivu u Ukrajini.

„Situacija na bojnom polju postaje sve složenija. Kašnjenja sa finansiranjem imaju svakodnevne negativne posljedice na terenu, kašnjenja sa isporukama PVO omogućiće ruskim raketama da pogode više ciljeva, a kašnjenje u isporukama municije omogućiće Rusiji da vodi ofanzivu duž cijele linije fronta. Zemlje NATO treba da obezbjede vojnu podršku Ukrajini“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji u Briselu.

On smatra da isporuke oružja Ukrajini treba da budu obavezne, a ne dobrovoljne. Članice Alijanse razgovaraće o tome na samitu u SAD u julu.

Generalni sekretar Alijanse takođe smatra da su napadi Kijeva na vojne objekte na teritoriji Rusije – „samoodbrana“.

„Neću komentarisati konkretne ciljeve koje Ukrajina ne bi trebalo da gađa… Reći ću samo da su (mogući napadi na vojne objekte na teritoriji Rusije) dio samoodbrane. Svi vojni objekti su legitimne mete, pošto Rusija koristi toliko različitih vojnih sredstava za napade na Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je ponovio da NATO „ne vidi direktnu prijetnju od napada Rusije“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala Trebinje 24. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Trebinje 24 zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
NAJNOVIJE
- Advertisement -spot_img

Povezane vijesti:

- Advertisement -spot_img