Naslovna Republika Srpska Školama i učenicima obezbijeđena oprema i internet

Školama i učenicima obezbijeđena oprema i internet

0
Izvor:
Djeca za laptopom.. Škola- Online nastava
Foto:Ilustracija

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u saradnji sa m:telom obezbjedilo besplatan pristup internetu za oko 5.000 učenika koji dolaze iz socijalno-ugroženih porodica, dok su školama koje nemaju laptope, teblete ili telefone obezbijeđeni računari iz projekta

Ministarstvo prosvjete i kulture je informisano od direktora osnovnih i srednjih škola da se nastava na daljinu sprovodi korišćenjem raspoloživih sredstava elektronske komunikacije.

Prosvjetni radnici mogu koristiti različita sredstva za elektronsku komunikaciju sa ciljem održavanja kontinuiteta vaspitno-obrazovnog rada, a nastavni čas će i u narednom periodu trajati najviše 30 minuta i sprovodiće se po već određenom rasporedu časova. Svi prosvjetni radnici su dužni učenicima pružati podršku u procesu sticanja znanja na osnovu utvrđenog rapsoreda nastavnih časova i na osnovu rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici.

„Imajući u vidu različite resurse, mogućnosti i veličinu svake škole preporučujem direktorima osnovnih i srednjih škola da izvrše procjenu i odluče da li je neophodno da nastavnici borave u školi u toku radnog vremena ili je prihvatljivije, zbog poštovanja epidemioloških mjera da organizuju rad od kuće,“ rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

U ministarstvu podsjećaju da je na osnovu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj Ministarstvo prosvjete i kulture svim školama poslalo Instrukciju o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu u periodu od 26. 10. do 1. 11. 2020. godine.

„Ministarstvo u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske u ovoj sedmici analizira kretanja broja zaraženih od korona virusa po lokalnim zajednicama nakon čega će se procijeniti kako će se dalje organizovati nastavni proces, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i brojem oboljelih lica u svakoj lokalnoj zajednici.

Još uvijek je rano govoriti o tome da li će se nastava u narednoj sedmici održavati u učionicama ili onlajn, jer i današnji podaci koji potvrđuju prisustvo korona virusa kod 625 osoba u Republici Srpskoj nisu ohrabrujući, a nažalost virus ne zaobilazi ni osobe mlađe životne dobi,“ rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i apelovala na pojedince i grupe da se suzdrže od proizvoljnih i zlonamjernih objava i komentara koji u ovom momentu, ozbiljne epidemiološke situacije, izazivaju dodatnu nervozu i paniku među građanima, odnosno roditeljima učenika.

nastave provode i zemlje u okruženju, kao i u Evropi, sagledavajući aktuelnu epidemiološku situaciju.

Konačnu odluku o načinu organizovanja rada vaspitno-obrazovnih ustanova od 1. novembra donijeće Republički štab za vanredne situacije, a na osnovu epidemiološke situacije i podataka Instituta za javno zdravstvo o broju zaraženih od korona virusa u Republici Srpskoj.

Još jednom napominju da je u ovim trenucima neophodno da se vodi računa o očuvanju zdravlja i da se svi pridržavamo svih mjera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име