Naslovna Hercegovina Slikar koji deceniju i po izrađuje vesele Trebinjske suvenire

Slikar koji deceniju i po izrađuje vesele Trebinjske suvenire

0

Trebinjski akademski slikar Dražen Milić već 15 godina izrađuje autohtone, vesele suvenire svoga grada, na kojim sve građevine i cjelokupni pejzaž jednostavno igraju i vesele se u svojim živim bojama, a za proteklih deceniju i po njegova suvenirnica „Art špajz“ postala je i zaštitni znak Trebinja.

Osim što slovi za vrlo respektabilnog slikara, Dražen je poznat i kao autor trebinjskih suvenira, ali je ovaj svestrani umjetnik osnivač i Slikarske kolonije „Kolo“.

„Već deceniju i po djeluje moja suvenirnica, koju sam smjestio na vrlo frekventnom mjestu, koje mi u Trebinju kolokvijalno nazivamo Pod tunelom, a u stvari je na ulazu u Stari grad, tako da, osim što suvenire izrađujem sam, na sebi svojstven način, na pogodnom je mjestu, pa svi ovdje kupuju“, kaže ovaj skromni umjetnik.

Ideju za suvenirnicu dobio je kada je, idući u posjete svojim prijateljima van Trebinja, shvatio da nema gdje da im kupi originalan suvenir koji bi im donio na poklon, pa je po završetku studija odlučio da i sam formira svoju radionicu, ali je prethodno četiri mjeseca učio zanat u Beogradu.

Kaže da se učio na sopstvenim greškama, ali i putujući po svijetu, na osnovu suvenira koje je donosio iz različitih zemalja, a onda se povezao i sa trebinjskom Turističkom organizacijom, prateći nove ideje i nove trendove, jer se, kako kaže, i sama turistička djelatnost, ali i umjetnost i sve ostalo, konstantno mijenjaju.

Voli da kaže da se i on i njegova umjetnost mijenjaju kako se i sam grad Trebinje mijenja, onako kako grad raste i razvija se – tako radi i on sam, a samo tržište oblikuje njegove ideje.

„Kada turisti dođu na moju suvenirnici i sami mi daju neke ideje, traže neke kombinacije koje nemam, ja nastavim da pravim tako nešto, tako da se trudim da pratim i želje i trendove. Dešava mi se i to da, dok pravim i pečem suvenir, on mi jednostavno ispadne iz ruku, ali se od toga napravi neki vrlo originalan oblik koji kasnije u suvenirnici bude odmah prodat, pa kasnije, kada pravim takve stvari, moram i sam da ih lomim da bi ispali originalniji“, priča Milić, dajući originalan primjer kako se na greškama može dobro učiti.

Ovaj umjetnik iz grada na Trebišnjici kaže da nikada neće zaboraviti da je svoje prve radove sve do jednog polomio, noseći ih u suvenirnicu pješice, okliznuvši se na ledu, ali je to bio dobar početak, jer je, vodeći se krilaticom da se prvi mačići u vodu bacaju, kasnije sve što napravi prodao za tili čas.

Danas Pod tunelom ima dva objekta, naučio je ko kakve predmete voli, pa je shvatio da najbolje idu magneti, da Italijani jako vole keramiku, ali i domaći turisti iz BiH, ali prvenstveno iz Srbije, odakle Trebinje godinama ima najviše turista i oni tu i najviše kupuju.

Ovaj posao nije nimalo lak, jer za jednu peć treba 15 dana, s obzirom na to da je velika vlaga, a keramika treba postepeno da se isušuje. Međutim, ljeti, kada i proda najviše suvenira, dovoljna su mu tri dana.

Prekoputa suvenirnice otvorio je i jednu malu galeriju slika koja funkcioniše dosta dobro, tako da je Dražen Milić u nekoliko kvadrata, koliko zauzimaju i suvenirnica i galerija, skoncentrisao svoj umjetnički život, ne računajući mjesto nastajanja svih ovih umjetnina u njegovom ateljeu u porodičnoj kući u Trebinju.

Kaže da mu je draga i svaka njegova zdrava konkurencija koja ga gura naprijed, tako da u svemu savršeno uživa.

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име