Naslovna Izdvajamo Slučaj “Buk Bijela”: Prošao rok od 6 mjeseci, RS i Srbija prijete...

Slučaj “Buk Bijela”: Prošao rok od 6 mjeseci, RS i Srbija prijete arbitražom od milijardu KM – Ustavni sud BiH na potezu

0

Komisija za koncesije BiH ni nakon šest mjeseci nije uspjela donijeti odluku o izgradnji hidroelektrane „Buk Bijela“.

Kako stvari izgledaju do te odluke neće ni doći, jer ovih dana ističe rok koji je Ustavni sud u decembru prošle godine dao ovoj Komisiji da se očituje o davanju koncesije za izgradnju „Buk Bijele.“

Kako nam je potvrđeno, juče je održana još jedna neuspješna sjednica Komisije za koncesije na kojoj opet nije bilo kvoruma i posljednji pokušaj da se odgovori na zahtjev Ustavnog suda će biti u srijedu.

Inače, prošle godine nakon što je najavljena izgradnja Buk Bijele i nekon što je Republika Srpska na tenderu odobrila koncesiju Elektroprivredama RS i Srbije, 24 poslanika državnog parlamenta BiH uputila su inicijativu Ustavnom sudu jer smatraju da Republika Srpska nema nadležnost za sklapanje međunarodnih ugovora, te da je cijeli postupak trebala voditi država Bosna i Hercegovina. Tražila se privremena mjera obustavljanja gradnje ove centrale, ali je odluka prolongirana za 2022. godinu.

Prvo je Ustavni sud zatražio od Komisje za koncesije da riješi spor između BiH i RS, odnosno da utvrdi da li je prekršen postupak u slučaju sklapanja ugovora za ovu hidroelektranu. Nakon tri mjeseca Komisija nije ništa uradila i zatražila je odgodu od Ustavnog suda, što je i učinjeno tako da su dobili novi rad od 6 mjeseci za donošenje odluke.

Trenutno ističe i tih šest mjeseci, a odluke niti bilo kakvih zaključaka još uvijek nema.

„Mi smo razgovarali u Komisiji o mogućim zaključcima koje bismo predložili na sljedećoj sjednici i sa kojima bismo išli prema ustavnom sudu, ali sve zavisi od toga hoćemo li imati kvorum za održavanje sjednice. Nama fali jedan član za kvorum, koji svoj nedolazak pravda zdravstvenim stanjem. Ja ne mogu da kažem hoće li se to desiti u srijedu za kada je zakazana nova sjednica, ali nada još uvijek postoji“, rekao je za BUKU predsjednik Komisije Milomir Amović.

Trenutno HE „Buk Bijela“ je u fazi izgradnje. Radovi traju, doduše to su pripremni radovi. Grade se objekti koji nisu direktno na vodi, odnosno uređuje se prostor oko vode gdje će se graditi brana i ti objekti su u velikoj fazi i izgrađeni.

Do sada je uloženo oko 40.000 miliona maraka od elektroprivreda RS i Srbije.

Kako je izjavio Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske ovo je kapitalni projekat u oblasti energetike i očekuje da niko neće biti toliko lud da ga zaustavi. A ako se to i desi uslijediće arbitražni postupak protiv BiH u vrijednosti od milijardu KM.

„Trenutno imamo sporenja od strane federalnih političara koji pokušavaju da zaustave projekat i ja se nadam da Ustavni sud neće donijeti suludu odluku da finansijski kazni BiH, državu u kojoj Ustavni sud treba da bude zaštitnik njenog ustavnog poretka. Zato što ukoliko Ustavni sud zaustavi ovaj projekat biće sigurno pokrenuta arbitraža koja će u sebi sadržavati ogromnu vrijednost i za dosad uloženi novac i za štetu što bi mogao biti iznos oko milijardu maraka koju bi potraživale elektroprivrede RS i Srbije. Ja ne vjerujem da će nekom pasti na pamet da se igra sa tim da zaustavi jedan projekat koji je apsolutno regularan i vođen po propisima i zakonima“, rekao je Đokić.

Kako sada izgleda situacija, Ustavni sud BiH će uskoro morati da prelomi i to bez mišljenja komisije za koncesija koja, da li zbog opstrukcija pojedinih politika ili nekih drugih razloga još uvijek nije održala nijednu sjednicu u punom sastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име