Naslovna Hercegovina „Slučaj Papović“ oslikava nemoć pravosuđa (Video)

„Slučaj Papović“ oslikava nemoć pravosuđa (Video)

1
Izvor:

U februara 2018. godine u Trebinju je zbog prijetnji tadašnjem direktoru RiTE „Gacko“ Bošku Kozomari, uhapšen penzionisani profesor Vukašin Papović. 

Prilikom pretresa njegovog stana pronađena su dokazi da se Papović dugi niz godina bavio falsifikovanjem, a da su lažne račune, putne naloge i drugu dokumenatciju zloupotrebljavali zaposleni u brojnim javnim preduzećima u Republici Srpskoj, među kojima i direktori, bivši narodni poslanici, kao i ministri.  Međutim, istraga po ovom predmetu još uvijek traje, a Okružno Tužilaštvo u Trebinju nije podiglo nijednu optužnicu.

U februaru 2018 godine u stanu Vukašina Papovića pronađena je dokumentacija koja ukazuje na zlouoptrebe javnog novca falsifikovanim računima i putnim nalozima, a među imenima koja su se našla tada u u javnosti navedeni su između ostalih brojni direktori javnih preduzeća, načelnici opština, narodni poslanici, članovi regulatornih komisija.

Tako će uskoro biti tri godine da se taj predmet pojavio, a MUP Republike Srpske Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnio je svega 26 izvještaja i to u najvećem broju protiv vozača u javnim preduzećima

„Dosadašnjom istragom policijskih službenika identifikovano je 26 lica za koje postoje osnovi sumnje da su počinila krivična djela „Prevara u službi” iz člana 317. Krivičnog zakonika Republike Srpske i „Falsifikovanje isprave“ iz člana 347. istoimenog Zakonika. Protiv istih je dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu OJT Trebinje, bez obzira u kojim preduzećima su ista zaposlena i na kojim radnim mjestima“

Iako se radi o višemilionskoj pronevjeri novca u trebinjskom Tužilaštvu još uvijek nisu podigli niti jednu optužnicu. 

„Izvještajima su obuhvaćena 26 lica i protiv njih Tužilaštvo preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja osnovanosti navoda iz dostavljenih izvještaja. Tužilaštvo do danas nije podignulo optužnicu u navedenim predmetima.  Tužilaštvo nije zabilježilo slučajeve vršenja pritisaka na rad tužilaca u navedenom predmetu“

„Slučaj Papović“ oslikava svu nemoć pravosudnog sistema u Republici Srpskoj i BiH, kaže narodni poslanik iz Trebinja Nebojša Vukanović.

„Nažalost ni za tri godine tužilaštvo i pravosudni organi Republike Srpske nisu podigli optužnicu ni protiv jednog osumnjičenog. Tu ima poslanika, direktora, odbornika. „Slučaj Papović“ najbolje pokazuje kolko je pravosuđe korumpirano i zarobljeno i koliko su moćnici na vlasti u ovoj državi izvan zakona, kako za njih ne vrijede zakoni. Umjesto da imamo pravosnažne presude i pohapšene za koje postoje javno objavljeni dokumenti o tome kako su zloupotrijebili položaj i oštetili budžet nažalost oni su danas na važnim i ključnim funkcijama u ovoj državi.
  
Vukanović kaže da sumnja da će protiv bilo kog od visokih funkcionera biti podignuta optužnica.

Bn

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име