Naslovna Hercegovina Služen pomen vojvodi Nedeljku Vidakoviću

Služen pomen vojvodi Nedeljku Vidakoviću

0

Na platou u Srpskoj ulici u Trebinju danas je kod spomenika pokojnom vojvodi Nedeljku Vidakoviću, čuvenom trebinjskom vojskovođi iz proteklog rata, komandantu Bobanske čete koja je bila jedna od najborbenijih vojnih jedinica tadašnje Trebinjske brigade VRS služen pomen.

Na današnji dan, na Krstovdan 1994. godine, na Borcima pored Konjica, pored vojvode Vidakovića poginuli su major Ljubiša Popović i kapetan Dragan Slijepčević dok je tridesetak dana kasnije u nebeski stroj se preselio tada teško ranjeni Aleksandar Masleša, najmlađi borac Trebinjske brigade.

Sjećanje na Vojvodu Neđa i dalje živi. Dragan Ristić Beli, vojvodin saborac i kasniji komandir Bobanske čete.

„Vojvodina žrtva je bila velika. Uvijek je bio veliki Srbin i patriota. Taj dan kad je poginuo izgubili smo velikog čovjeka, patriotu, borca koji nas je vodio u najteže borbe“, rekao je Ristić.

_MG_9480_resized_20220927_121113156.JPG (399 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da se svete i herojske žrtve stvaralaca RS nikada ne smiju zaboraviti.

„Tih ratnih godina svi smo bili jedinstveni. I danas kada je u pitanju RS moramo da budemo jedinstveni“, kaže Ćurić.

Dejan Bodiroga, predjednika Skupštine Boračke organizacije grada Trebinja izrazio je zadovoljstvo što vojvodina žrtva nije zaboravljena.

„Nakon gotovo tri decenije je živo sjećanje na njega a prisustvo mladih ljudi je potvrda da će tako biti i u narednim godina“, kaže Bodiroga.

„Ako je Nedeljko bio spreman da skoči u vatru da sačuva svoga vojnika i ako je to posvjedočio istinskom žrtvom i zapečatio svojom krvlju, onda i mi danas moramo da se divimo tome, da se poučavamo time i grijemo tom svetošću žrtve“, rekao je prilom osveštanja Spomenika vojvodi Nedeljku Vidakoviću, prije nekoliko godina tadašnji Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Ove riječi mogu biti putokaz herojstvu i patriotizmu generacijama koje dolaze.

I danas su brojne delegacije položile cvijeće na spomenik vojvodi Vidakoviću, a u stroju, ponovo kao nekada, bilo je najviše njegovih prijatelja i saboraca koji ni poslije 28 godina nisu krili suze.

_MG_9496_resized_20220927_121227499.JPG (423 KB)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i naš Youtube kanal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име