Naslovna Izdvajamo Smanjenje PDV-a nije rješenje: Ključ je u domaćoj proizvodnji

Smanjenje PDV-a nije rješenje: Ključ je u domaćoj proizvodnji

0

– Smanjenje stope PDV nije rješenje, zato što mi jednostavno nemamo domaću proizvodnju koja može zamijeniti uvoz… Znači mi ćemo i dalje uvoziti šećer, ulje, brašno…, i to ono što bi mi mogli proizvoditi – navodi Radović.

U Parlament BiH SNSD je uputio zahtjev za regulisanje stope poreza na dodadnu vrijednost. Ovim bi se, kako ističe lider te stranke i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, smanjila inflacija i cijene pojedinih namirnica.

Ovaj zakon opozicija je predlagala još od 2009. godine, ali ga je SNSD svaki put odbio.

Zašto se Dodik baš sada sjetio PDV-a?

Od priče o mirnom razlazu Bosne i Hercegovine i osamostaljenju Republike Srpske, do smanjenja stope poreza na osnovne životne namirnice, a sve zarad političkih poena i glasa više na izborima.

Dodik će do izbora, čini se, imati pune ruke posla, jer je mnogo toga obećao.

„Mi smo uputili zakon. On podrazumijeva da se za životne namirnice i neka druga dobra predvidi stopa od 10 posto i to je zakon koji bi trebalo da važi do kraja godine, kako bi se nivelisali, odnosno smanjio ovaj inflatorni udar. Da za ostale robe ostane stopa od 17 posto, a da samo na luksuznu robu se poveća na 22. Mislim da Bosna i Hercegovina mora konačno da uđe u politiku diferenciranih stopa, jer ovako Bosna i Hercegovina sa stopom od 17 posto ima najniži PDV u Evropi, a uporno se ovdje govori o skupoj javnoj vlasti i ne znam ni ja o čemu drugome“, kaže Dodik.

Regulisanje PDV-a PDP je predlagao već godinama, ali svaki put prijedlog je bio odbijen.

Kao po običaju, Dodik i ovaj put, pred izbore glumi patriotu i brižnog građanina, ističu u opoziciji.

„Mislim da je ovo očigledno Dodikov pokušaj da, kada su mu propale sve velike nacionalističke priče i kada više ne uspijeva sebe da prikaže kao najvećeg patriotu, najvećeg Srbina, da pokušava sada u samom finalu, pred same izbore da dobije neki poen kroz ovaj salto sa PDV-om. Od 2009. PDP je više puta predlagao dvije stope PDV-a, SNSD je svaki put bio protiv. Kada je počela korona, predlagali smo manji PDV za ugostitelje, SNSD je bio protiv“, istiće Igor Crnadak, poslanik Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U ekonomskom programu SDS-a, između ostalog, je i smanjenje stope PDV-a.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, koji vodi Eksonomski savjet te stranke, kaže da mu je drago što se Dodik ugledao na opoziciju, ukoliko se ne radi o predizbornoj kampanji.

„To je rješenje, mogu reći, kratkoročno, zato što mi jednostavno nemamo domaću proizvodnju koja može supstituisati uvoz ili zamijeniti uvoz i da jednostavno podstakne izvoz, da napravimo tu jednu ravnotežu“, kaže Radović i naglašava:

– Znači mi ćemo i dalje uvoziti šećer, ulje, brašno…, i to ono što bi mi mogli proizvoditi. Moramo da uvozimo, a to su sve berzanske robe na čiju cijenu mi ne možemo uticati“, kaže Radović.

„Za smanjenje cijena namirnica potrebno je obezbijediti domaću proizvodnju“, ističe Radović i dodaje da vlast o tome ne vodi računa.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име