Naslovna Izdvajamo Šmit o razgovoru sa Vučićem, ali i o Dodiku i izborima

Šmit o razgovoru sa Vučićem, ali i o Dodiku i izborima

0

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kazao je da je u subotu ujutro razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije,o teritorijalnom integritetu BiH i o pitanjima nastojanja o autonomiji koje povremeno čujemo iz Republike Srpske.

„Mi svi još ne znamo kakav će biti izborni rezultat u Republici Srpskoj, ali briga koja se rađa i pomalo iz Moskve otvara pitanje u kome smjeru se ide kada su u pitanju evropske integracije i bezbjednosti. To su pitanja, ali neću sada govoriti o svim detaljima“, kazao je Šmit Fejs televiziji.

On je rekao da je s poštovanjem vidio da su poznati problemi.

„Mogu reći i da sam razgovarao i sa slovenačkim predsjednikom, koji je nedavno rekao ključ stabilnosti u BiH je malo i u Srbiji“, kazao je Šmit, navodeći da su razgovarali i kako sačuvati stabilnost u ovoj zemlji, na koji način se susjedi mogu obraćati i kakve izjave mogu davati“kazao je Šmit i dodao da tu i Srbija i Hrvatska igraju važnu ulogu, ali i Turska.

„U tom smislu to je pomalo jedan aspekt koji moramo imati u vidu. Nije samo riječ da se Sarajevo i Banjaluka dogovore. Moramo imati i podršku Evropske unije i to je u stvari ta suština tih razgovora i diskusija“ objasnio je Šmit, koji kaže da je i optimista da se može ići u razumnom smjeru.

Na konstataciju da nije visoki predstavnik u Republici Srpskoj, nego samo u Federaciji BiH i da ga Dodik vrijeđa i ismijava, Šmit je kazao:

„Ko se zadnji smije najslađe se smije. Dodik mora da zna da svi oko njega entitet Republiku Srpsku poštuju ali to je dio BiH. Ja ne moram razgovarati sa predsjednikom Srbije, koji o tim stvarima ima drugačije mišljenje. Dodik i Putin i neki drugi oni razgovaraju o tim stvarima i to je pogrešno“, kazao je Šmit.

Što se tiče izborne krađe u Republici Srpskoj, Šmit je rekao da ja zabrinut, ali ima puno povjerenje u Centralnu izbornu komisiju BiH.

„CIK ima zadatak da to uradi. Imaju i druge institucije koje treba da to provjere“, kazao je Šmit, navodeći da je iznenađenje veliki broj nevažećih glasačkih listića. (oko 450 hiljada)

On je mišljenja da CIK treba da završi posao i da ima nekoliko stvari koje treba provjeriti, nakon čega ćemo vidjeti kakav izborni rezultat ćemo dobiti i kakvu odluku će donijeti CIK.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име