Naslovna Hercegovina Spasu Milišiću smanjena kazna za surovo ubistvo sugrađanina

Spasu Milišiću smanjena kazna za surovo ubistvo sugrađanina

0
Izvor:
Spasu Milišiću smanjena kazna za surovo ubistvo sugrađanina

Trebinjac Spaso Milišić (32) koji je 11. februara 2018. godine, oko 2,55 časova, ispred trebinjskog „Merlot bara“ prerezao vrat svome sugrađaninu Nemanji Šupljeglavu (31), na trećem po redu suđenju, koje je održano danas, je dobio smanjenu zatvorsku kaznu, sa 16 na 15 godina.

Milišić je, u stvari, i u ranijem postupku za ubistvo dobio 15 godina, ali mu se ranije stavljalo na teret i nanošenje teških povreda radniku bara Peru Miloševiću, te nedozvoljeno držanje puške M48 i municije, za šta je tada dobio godinu dana, a sada je oslobođen toga, zbog, kako je obrazloženo, zbog evidentne manjkavosti prvobitne optužnice.

Napominjući da su na ponovljenom glavnom pretresu samo uzeta dopunska vještačenja  tima neuropsihijatrijske struke, dr Milana Stojakovića i dr Slobodana Stankovića, na okolnosti Milišićeve uračunjivosti, predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić je rekao da je uračunjivost osumnjičenog bila umanjena, ali ne bitno, što nije promijenilo ovaj dio sudske odluke.

Sudsko vijeće je, međutim, i trenutno umanjenu uračunjivost, kojoj je doprinijelo i srednje pijanstvo od 1,85 promila alkohola u krvi, kao i činjenicu da je optuženi u mlađoj životnoj dobi, uzeo kao olakšavajuću okolnost, ali je otežavajuća okolnost Milišiću bila ta što je ubistvo bilo bezobzirno, kao i različita krivična djela koja je imao od ranije.

Ovakvu kaznu je Savo Šupljeglav, otac pokojnog Nemanje doživio, kako nam je rekao pred sudnicom, kao svojevrstan šok, jer je i prvobitnu kaznu od 20 godina, koju je Milišić dobio na prvom sudskom postupku, ocijenio preblagom.

„Cijelo Trebinje zna kakav je bio moj sin koji ni mrava nije zgazio, koji nikome ništa nije ostao dužan, koji je bio izuzetno vrijedan i pošten radnik, pa da ja u svome bolu za njim takvim doživim još i ovo, za šta više nemam snage i ne znam šta dalje da radim“, rekao nam je nakon suđenja Šupljeglav.

Kaže da će se sa državnim tužiocem konsultovati šta dalje da radi, jer, kako dodaje, ovakav ishod ne smatra pravednim, naročito kada, kako kaže, postoje i očevici i snimci na video nadzoru koji govore o svireposti ubistva, a posjekotina na Miloševićevoj ruci o nanesenim povredama i zaplijenjena i napunjena puška sa kojom je dočekao policijsko hapšenje je dokaz o nedozvoljenom držanju oružja.

Ni ova presuda nije pravosnažna i za nju postoji rok žalbe od 15 dana, pa se očekuje da ni ova presuda neće biti konačna.

Optuženi Milišić i dalje ostaje u pritvoru koji može trajati do devet mjeseci, a vrijeme koje je od hapšenja 11. februara 2018. do sada proveo u zatvoru računaće mu se kaznu.

Optuženi se takođe obavezuje na nadoknadu dosadašnjih sudskih troškova.

(Nezavisne)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име