Naslovna Republika Srpska Spreman Program reformi za NATO, ovo su detalji

Spreman Program reformi za NATO, ovo su detalji

0
Izvor: Patria
Program reformi 2021 koji bi nakon usvajanja od strane nadležnih institucija i tijela trebao biti upućen u NATO sadrži opredjeljenje da je BiH pokazala spremnost da da aktivni doprinos NATO-u i učestvuje u operacijama podrške miru.

„BiH je predana poboljšanju odnosa s NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu s prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH“ stoji u uvodu dokumenta.

Ovim je jasno dato do znanja da je BiH, iako je dijelom teksta koji glasi ‘bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu’ očigledno ublažena priča o pristupanju NATO-u u korist snažnog protivljenja iz Republike Srpske ipak kandidat za pristupanje jer se cijeli proces nastavlja na ranije odluke i do sada urađeni posao.

U narednom dijelu dokumenta rečeno je da je BiH zainteresovana za dalji razvoj odnosa s NATO-om kroz učešće u zajedničkim vježbama i vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama podrške miru.

„BiH je odlučna biti pouzdan partner sposoban pružiti doprinos u borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova kako bi se očuvali trajni mir i sigurnost u evroatlantskom području. U ovom kontekstu uzeti su obzir i regionalni aspekti integracije i saradnje Zapadnog Balkana s NATO-om“, navodi se u dokumentu.

Navedeno je kako će BiH nastaviti razvijati svoje odbrambene institucije i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), koje trebaju biti sposobne izvršavati zadatke definisane zakonom i podržavati strateške ciljeve u oblasti sigurnosti i odbrane.

„Osiguraće razvoj takvih odbrambenih sposobnosti koje odgovaraju svojoj sredini i sposobne su za izvršavanje dodijeljenih im zadataka, osiguravajući visok nivo saradnje s NATO-om i Evropskom unijom (EU) i ispunjenje obaveza koje je BiH preuzela kao evropski i evroatlantski partner.

BiH će osigurati efikasno planiranje i upravljanje raspoloživim odbrambenim resursima. Nastojatće razviti NATO kompatibilnu strukturu snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, osiguravajući interoperabilnost s NATO i partnerskim snagama.

BiH će nastaviti razvijati sposobnost slanja OS BiH u misije u inostranstvu i odgovarajuće sposobnosti za podršku operacijama. Razvijaće sposobnosti kroz sistem obuke i doktrine i kroz odbrambenu saradnju“, stoji u programu reformi.

Kao uslovi koje BiH mora ispuniti navedene su vanjska i sigurnosna politika, unutrašnja politika, ekonomska pitanja, pitanja resursa, bezbjednosna pitanja i pravna pitanja.

Jedan od svakako najvažnijih uslova za napredovanje BiH prema NATO integracijama je knjiženje vojne imovine, koje blokiraju iz Republike Srpske.

„Broj perspektivnih vojnih lokacija će biti ukupno 57. Knjiženje perspektivnih vojnih lokacija se nastavlja. Jedan broj još nije uknjižen, a nekoliko neperspektivnih lokacija ostaje pod kontrolom Ministarstva odbrane“, navedeno je u dokumentu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име